Amsterdams bedrijf werkt met Google aan RCS

Het Amsterdamse bedrijf MessageBird is een van de bedrijven die door Google zijn geselecteerd voor diens Early Access Program rond Rich Messaging Services (RCS). RCS is de opvolger van sms en moet deze berichtendienst van providers laten concurreren met WhatsApp en vergelijkbare diensten. Op de beursvloer van Mobile World Congress demonstreert het bedrijf de mogelijkheden.

De oorsprong van RCS

Rich Messaging Services is niet nieuw, het werd al gepresenteerde op een eerdere editie van Mobile World Congress in 2009. Het initiatief lag bij de GSM Association, de mondiale organisatie waar BTG lid van is. De ontwikkeling en implementatie lag echter voor een groot deel bij individuele providers. In Nederland kwamen bijvoorbeeld T-Mobile en Vodafone met een eigen app, maar mede door deze fragmentatie sloeg de dienst destijds niet aan bij het grote publiek. Ondertussen zijn WhatsApp en andere diensten steeds populairder geworden en gaat het grootste deel van het berichtenverkeer niet meer via sms.

Herkansing met Google

RCS

Kortgeleden sprak de GSMA opnieuw zijn steun uit voor RCS. Een verschil met de introductie in 2009 is dat nu ook Google zich erachter heeft geschaard. De internetgigant verzorgt de Android-app Android Messages voor RCS en ook de belangrijkste toestelfabrikanten doen mee. De app ondersteunt ook sms en mms. Hierdoor wordt het initiatief ditmaal breed ondersteund en komt het beschikbaar voor meer dan een miljard mobiele bellers. Van de grote spelers is alleen Apple (dat zijn eigen berichtendienst heeft) niet aan boord, maar Google stelt middelen beschikbaar om ook apps voor Apple te ontwikkelen.

RCS versus WhatsApp

Zoals het bedrijf Messagebird ook demonstreert, kan RCS zich meten met WhatsApp. Gebruikers kunnen behalve tekst ook emoji, foto's, video's of andere content versturen. Dit maakt het bijvoorbeeld interessant voor waarschuwingsdienst Amber Alert, dat foto's van een vermist persoon kan meesturen. Maar ook bedrijven en providers krijgen meer mogelijkheden. Treinkaartjes kopen, bankieren, een boardingpass voor een vliegreis: het is allemaal mogelijk.

Perspectief

Of RCS ditmaal een succes wordt hangt van allerlei factoren af. Belangrijk pluspunt is in ieder geval dat de dienst nu standaard aanwezig zal zijn op veel mobiele toestellen en breder ondersteund wordt. Veel consumenten stapten in het verleden over van sms op WhatsApp vanwege de extra mogelijkheden en vanwege de kosten. Tegenwoordig is (onbeperkt) sms echter bij veel abonnementen inbegrepen en met opvolger RCS is er ook qua functionaliteit weinig verschil meer. Providers kunnen een belangrijke rol spelen in het succes van RCS met hun tariefstructuur en door de dienst te promoten bij hun klanten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.