Met deze app van Siemens heb je altijd een groene golf op de fiets

Op je fiets naar het werk, uni of school gaan is gezond en goed voor het milieu. Maar het fietsen in de spitsuren kan ook vervelen. Niet alleen dat automobilisten lukraak afslaan, voetgangers op het fietspad wandelen en andere fietsers je op de gevaarlijkste momenten inhalen … het vervelendste zijn al die rode stoplichten waardoor je enorm veel tijd verliest. Daar wil Siemens verandering in brengen met zijn smartphone-app SiBike.

sibike-infografik-en

Zo werkt het

Het systeem werkt zo: je downloadt de app op je telefoon en start deze zodra je op de fiets zit. Kom je vervolgens in de buurt van een verkeerslicht – dat extra hardware nodig heeft – wordt ongeveer 60 meter vóór het kruispunt een zogeheten ‘virtuele aanmelding’ gedaan. De verkeerscentrale praat nu direct met je smartphone en herkent op basis van gps-gegevens waar deze zich nu bevindt. Het verkeerslicht springt op groen of blijft langer groen zodat je zonder te stoppen kunt oversteken.

Voorwaarden

Wil je een groene golf hebben, moet je echter met een bepaalde snelheid fietsen, die de stad mag bepalen. Nu is er sprake van 18 tot 20 km/h. De verantwoordelijken voor het verkeer in de steden mogen overigens ook bepalen waar fietsers een groene golf krijgen. Op die manier moet het fietsverkeer weggeleid worden van gevaarlijke routes.

YouTube player

Pilot in Duitsland

Helaas is dit allemaal nog een beetje toekomstmuziek. De app van Siemens is nog niet openbaar te downloaden en steden moeten hun verkeerslichten nog upgraden. Er is echter al een pilot, te weten in Bamberg, Duitsland. In de studentenstad is het aantal fietsers in het verkeer vrij hoog. Mede door de 13.000 studenten maken fietsers 30 procent van het verkeer uit.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.