BTG op MWC: de spannendste 5G-ontwikkelingen

Een van de hotste topics van het Mobile World Congress in Barcelona, waar BTG aanwezig is, is 5G. Deze nieuwe mobiele standaard is nog niet helemaal uitgewerkt, maar de telecommunicatiebedrijven en fabrikanten van smartphones zijn er volop mee bezig. Daarom geven wij een overzicht van de spannendste ontwikkelingen.

ZTE toont eerste 5G-smartphone

ZTE, de Chinese fabrikant van smartphones en netwerkuitrusting, heeft de eerste smartphone met een 5G-module gepresenteerd. Het prototype heet ‘Gigabit Phone’ en is op dit moment de enige smartphone met een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde (1/8 GB/s). Het bedrijf heeft hiervoor het eigen '5G Giga+ MBB' ontwikkeld, dat een uitbreiding van de LTE-standaard is. ZTE heeft in samenwerking met nationale providers al enkele netwerktests succesvol afgerond.

De Gigabit Phone bevat een Snapdragon X16 LTE-modem met vier antennes en een modulatie van 256QAM. Zo kunnen drie 20-MHz carriers tegelijk worden aangesproken: twee met 4x4 MIMO en één met 2x2 MIMO of vier 20-MHz carriers met 2x2 MIMO. Hierdoor kan het X16-modem tot aan tien verbindingen tegelijk ontvangen, waardoor het zo snel is.

Huawei en China Mobile tonen 5G Dual Connectivity

Huawei en China Mobile lieten op het MWC de vooruitgang van 5G Dual Connectivity zien. Deze zorgt voor snelheden van 22 gigabit per seconde en een latentie van slechts 0,5 ms. Hierbij wordt de Sub6GHz-band (C-Band) gebruikt voor de basisdekking, aangevuld door mmWave voor extra capaciteit op drukke plekken.

Amsterdam wil netwerk klaar hebben voor EK 2020

Ger Baron, Chief Technology Officer van Amsterdam, zei op het MWC dat zijn stad het 5G-netwerk klaar heeft voor het EK in 2020. Zo krijgt de Amsterdam Arena nieuwe uitrusting om de mogelijkheden van de nieuwe mobiele standaard te tonen. Dat zijn bijvoorbeeld het delen van HD-video’s van wedstrijden en ‘smart city’ openbaar vervoer. De netwerkuitrusting wordt door Huawei, KPN, TNO en KPMG geleverd.

Amsterdam Arena

Meer dan 1 miljard 5G-verbindingen in 2025

Ten slotte nog een vooruitblik op de uitrol van de nieuwe mobiele standaard. De GSMA verwacht dat het aantal 5G-verbindingen in 2025 al 1,1 miljard zal bedragen. In een rapport van de organisatie werden 750 CEO’s van providers en andere stakeholders in de industrie naar hun voorspellingen voor mobiele verbindingen gevraagd. Maar er wordt ook gewaarschuwd in het rapport. Zo moeten alle betrokken partijen nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat 5G succesvol gestandaardiseerd, gereguleerd en daadwerkelijk op de markt wordt gebracht.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.