BTG op Mobile World Congress: “Nederland heeft zich uitstekend geprofileerd”

De afgelopen week vond het Mobile World Congress plaats in Barcelona. BTG was aanwezig op uitnodiging van het Holland High Tech paviljoen en nam deel aan de Innovatietour. Het congres was overweldigend, bood inspiratie en nieuwe inzichten en verschafte een geweldige netwerkmogelijkheid. BTG-voorzitter Jan van Alphen blikt terug.

Mobile World Congress Holland High Tech Paviljoen

Nederland profileert zich met Holland High Tech paviljoen

“Het Mobile World Congress is overweldigend groot; er komen circa 100.000 mensen, het is echt een zee aan mensen. Ook de beurs is divers en groot, daarom vormde de Innovatietour van Danny Frietman een onmisbare start. De tour trok onder meer langs grote partijen als Philips, Huawei en Ericsson, waarbij we pitches kregen over hun innovatie en productstrategie.”

Mobile World Congress Innovatietour

“Het Holland House heeft een heel goede herstart gemaakt. Het was goed georganiseerd en als Nederland hebben we ons goed kunnen profileren. Er was veel aandacht voor de start-ups, die met hun pitches zichzelf in de picture hebben gezet, waarna direct vele contacten werden gelegd. Het toonde tevens één van de redenen waarom het zo belangrijk is om op het MWC te zijn: iedereen is er en het is dé plek waar je elkaar ontmoet, afspraken maakt en uiteindelijk zakendoet – met name handig als je met bepaalde ontwikkelingen bezig bent. Wij hebben bijvoorbeeld een uitnodiging van Canada ontvangen om samenwerkingen tot stand te brengen tussen Canadese en Nederlandse bedrijven. Daar gaan we zeker op in.”

IoT is dé groeimarkt

“Er waren een aantal duidelijke trends op de beurs, waaronder Virtual Reality, nanotechnologie en robotica. VR werd behalve voor entertainingsdoeleinden ook voor educatieve doelen dan wel belevingsaspecten ingezet, zoals een arts die virtueel leert hoe je een ader ontleedt. Nanotechnologie werd bijvoorbeeld toegepast in een oog met geïmplementeerde chip om het zichtveld te corrigeren. En robotica strekte zich uit van een hulp in het huishouden naar volledige vervanging van thuishulp en zelfs tot de vervangende inzet van ledematen.”

 

“De grote overkopelende trend was echter Internet of Things en intelligente netwerken; ofwel een maximale flexibele en efficiënte inzet van infrastructuur en outdoor- en indoorfrequenties. IoT is echt dé grootste groeimarkt. Een treffend voorbeeld toonde de universiteit van Zweden, dat in Stockholm volledig met IoT uitgeruste appartementen heeft neergezet. Een van de slimme toepassingen is dat het IoT-systeem een wasprogramma draait voor het volledige appartementencomplex. Bewoners zetten hun was klaar en geven aan hoe laat ze thuis zijn. Vervolgens berekent het systeem hoe het dit hele programma zo zuinig en efficiënt mogelijk kan afhandelen. Daarnaast worden de bewoners gemonitord om te analyseren of er een lerend effect optreedt, zij effectiever met de middelen omgaan en milieubewuster worden. Zulk soort voorbeelden van IoT waren er in overvloede.”

Samenwerking moet leiden tot standaarden

“De belangrijkste stap voor deze intelligente netwerken en systemen is het opbouwen van de overkoepelende infrastructuur.Snelheid en lage latency worden steeds belangrijker, maar de frequentie-ether heeft zijn grenzen. Het is dus belangrijk dat per situatie en locatie de beschikbaarheid van die frequenties optimaal wordt benut, zonder dat er knelpunten ontstaan. Grote partijen als Huawei en Ericsson demonstreerden systemen en apparatuur die razendsnel switchen tussen die frequenties, zodat je die optimaal gebruikt. Ook Bosch profileert zich sterk met dergelijke oplossingen.”

“Voor IoT moeten de komende tijd uniforme standaarden worden ontwikkeld – dat gaat een enorme vlucht nemen. De vraag is of een aantal van de MNO’s en/of MVNO’s op den duur deze boot niet gaan missen. Men ontwikkelt wel nieuwe producten en toepassingen met Internet of Things, maar lijkt zich hierbij nog te veel vast te houden aan de huidige businessmodellen en een gesloten productlijn-filosofie. Maar die markt verandert sterk. Er ontstaan nieuwe leveranciers en aanbieders van mobiele dienstverlening, die delen overnemen van de markt die nu nog wordt beheerst door de MNO’s. Op deze sterk veranderende (zakelijke) consumentenvraag lijken zijn nog niet voldoende te anticiperen. Een duidelijke en meer open-scope-strategie en focus zou hen hierbij kunnen helpen Maar ook de overheid zou meer ruimte kunnen bieden aan vernieuwende spelers op de markt. Want als het Mobile World Congress één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat voor de disruptieve ICT-ontwikkelingen die op ons afkomen wendbaarheid, snelheid en innovatieve kracht zijn vereist.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.