Europees hof doet uitspraak over kosten servicenummer

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft uitspraak gedaan over de hoogte van belkosten naar servicenummers.  De zaak was aangespannen tegen een Duitse onderneming vanwege de belkosten naar diens klantenservice. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor de situatie in Nederland.

servicenummerOnduidelijke Europese richtlijn

Er bestaat al langer een richtlijn, de Europese richtlijn voor consumentenbescherming, met voorschriften over de kosten van servicenummers. Daarin staat dat handelaren voor dergelijke telefoonoproepen niet meer in rekening mogen brengen dan het basistarief. Wat dat basistarief dan is, wordt echter niet gespecificeerd in die richtlijn. Om hier duidelijkheid over te krijgen spande een Duitse consumentenorganisatie een rechtszaak aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit is de hoogste Europese rechtsinstantie.

Uitspraak van het Hof van Justitie

Volgens de uitspraak van het hof, mogen de kosten van een oproep naar een telefoonnummer van een klantenservice niet meer bedragen dan de kosten van een gewone oproep. Het begrip 'basistarief' moet worden uitgelegd als niet meer dan de kosten van een oproep naar een gewoon vast of geografisch mobiel nummer. Anders zou het consumenten kunnen weerhouden om te bellen naar de servicelijn. Dit past uiteraard niet in de richtlijn voor consumentenbescherming.

servicenummer

Kosten servicenummer in Nederland

In Nederland zijn op initiatief van de Tweede Kamer al regels opgesteld voor de tarieven van telefonische klantenservicediensten. Die tarieven zijn uitgesplitst in een verkeerstarief en een servicetarief, die beide begrensd zijn. Bovenop de gebruikelijke belkosten (het verkeerstarief, vergelijkbaar met het 'standaardtarief' uit de richtlijn) mag maximaal 1 euro per gesprek in rekening gebracht worden. De tarieven moeten bij aanvang van het gesprek worden meegedeeld .

Gevolgen voor providers en andere bedrijven

In Nederland is de richtlijn dus al geïmplementeerd op zo'n manier dat de consument beschermd wordt. Die regels zullen nu in overeenstemming gebracht moeten worden met de uitspraak van het Europees hof. Dit zal voor providers en veel andere bedrijven betekenen dat ze de tarieven voor hun servicenummers moeten aanpassen. Dat kan een impuls zijn voor bedrijven om voor hun klantenservice nog meer over te stappen op alternatieven voor telefoonoproepen, zoals online chatfuncties, WhatsApp en RCS.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.