Airbus toont vliegende auto op autosalon in Genève

Airbus heeft op de autosalon van Genève een combinatie tussen auto en vliegtuig gepresenteerd. Het concept Pop-up ontstond in samenwerking met Italdesign en kan zowel auto als vliegtuig zijn. Deze ‘transformer’ is volgens Airbus het antwoord op de steeds grotere verkeersdrukte in steden. Bovendien kan de Pop-up autonoom rijden ... en vliegen uiteraard!

Pop-up Airbus

Modulaire opbouw

Het modulaire opgebouwde voertuig bestaat in eerste instantie uit een cabine voor twee personen. Deze kan naar wens of behoefte worden gekoppeld aan een module om te vliegen of te rijden. De vliegmodule stijgt verticaal op. Beide modules zijn bovendien volledig elektrisch.

De cabine is gemaakt van carbon en 2,6 m lang, 1,4 m hoog en 1,5 m breed. Tijdens het rijden in drukke steden wordt de verbinding met de automodule verbroken en komt de vliegmodule de cabine ophalen. De vliegmodule wordt overigens aangedreven door acht rotors. De inzittenden kunnen tijdens de hele rit/vlucht in de cabine blijven. De reikwijdte bedraagt 130 km over de grond en 100 km door de lucht.

Om te voorkomen dat je eerst een je vliegbrevet moet halen, rijdt en vliegt de Pop-up autonoom, net als sommige drones. Hierbij heeft Airbus een soort taxiconcept in gedachte waarbij je het voertuig via een app oproept en meteen je bestemming invoert. Al naargelang waar je heen moet, wordt direct de goede transportmodule gekozen.

Andere bedrijven

Ook andere bedrijven werken al aan vliegende auto’s. Vorige maand berichtten we al over de plannen van Uber om met project Elevate helikopterdiensten in te zetten. Daarnaast is er de PAL-V Liberty, een bijzondere helikopter die niet door een motor maar door de wind bij het rijden wordt aangedreven. Verder heeft Terrafugia zijn vliegende auto Transition al een aantal jaren geleden gepresenteerd en in het openbaar laten vliegen. Transition heeft een ouderwetse motor en kan ook twee passagiers vervoeren. Aan de opvolger TF-X wordt al gewerkt. De Slowaakse auto Aeromobil 3.0 is daarentegen tijdens een testvlucht in 2015 gecrasht.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.