Nederland draait mee in kopgroep 3D-printing markt

3D-printing infographicIn 2016 behaalde de Nederlandse markt van 3D-printing een omzet van 100 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van ABN AMRO en Berenschot. De onderzoekers spreken de verwachting uit dat de omzet in 2017 120 miljoen euro zal gaan bedragen.

Marktleider

Industriële gebruikers kopen steeds vaker kleine desktop 3D-printers. Zij doen dit om te experimenteren met het printproces, maar ook voor het maken van tools en eindproducten. Ook worden 3D-printers steeds vaker in het onderwijs ingezet. Nederlandse fabrikanten van 3D-printers doen het goed. Het bedrijf Ultimaker is zelfs marktleider.

Metaalprinting

De markt van professionele 3D-printers laat een groei zien van met name metaalprinters. Wereldwijd liet deze markt in 2015 een groei zien van 47 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit komt mede doordat traditionele fabrikanten van metaalbewerkingsmachines ook de overstap maken naar 3D-metaalprinting. In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector. Ook de verkoop aan scholen, fabriekslaboratoria en kennisinstellingen is goed voor de adaptatie van 3D-printen.

Dienstverlening 3D-printing

Ook op het gebied van 3D-dienstverlening loopt Nederland voorop. Het van origine Nederlandse Shapeways is de grootste online marktplaats voor 3D-geprinte producten. 3D Hubs, ook uit Nederland, bedient op dit moment een miljard mensen bij het vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design.
Een pdf van het volledige rapport is te downloaden van de website van ABN Amro.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.