KPN: Nederland verliest mobiele koppositie bij huidige frequentiebeleid

Nederland heeft in de EU de beste connectiviteit; de mobiele netwerken in Nederland behoren tot de beste ter wereld. Maar die koppositie staat op het spel als het frequentiebeleid niet wordt gewijzigd, zo waarschuwt KPN in een officiële reactie op de Nota Mobiele Communicatie. Ter voorbereiding op de frequentieveiling organiseerde het ministerie van Economische Zaken vandaag een veilingseminar. BTG-voorzitter Jan van Alphen was hierbij aanwezig.

nota mobiele communicatie

Grondstation van de Nationale SIGINT Organisatie (NSO) in Burum, Friesland.

Beschikbaarheid van het spectrum

Bij het beschikbaar maken van spectrum voor mobiele communicatie blijft Nederland sterk achter op Europa, Azië en de VS. Met name de onduidelijkheid over de inzetbaarheid van de 3.5 GHz-band leidt tot de bezorgdheid van KPN.

“Deze frequentieband is door de EU aangewezen als dé band voor het lanceren van 5G en zal lange tijd de enige band zijn in Europa waarmee ultra hoge datasnelheden en missie-kritische diensten geleverd kunnen worden. In Nederland kan de 3.5-GHz-band vanwege het satellietstation in Burum slechts zeer beperkt worden gebruikt en er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie”, zo waarschuwt KPN.

Internationale harmonisatie

KPN pleit ervoor dat het Nederlandse beleid aansluit bij internationale spectrumharmonisatie en in overeenstemming is met het Europese spectrumbeleid. De operator pleit er daarom voor dat de 3.5 GHz band zo snel mogelijk beschikbaar wordt gemaakt voor mobiele communicatie.

“Zonder aanpassing van het frequentiebeleid zal 5G in Nederland sterk achterblijven bij andere EU-landen. Ambities zoals autonoom autorijden, digitale innovaties in de Nederlandse industrie, en het bouwen van de Smart Cities van de toekomst zullen dan grote vertraging oplopen en mogelijk veel duurder worden dan elders.”

Veilingseminar

Ter voorbereiding van de frequentieveiling, organiseerde het ministerie van EZ vandaag een veilingseminar. BTG-voorzitter Jan van Alphen was hierbij aanwezig. Hierbij heeft EZ getoetst welk veilingmodel het beste zal aansluiten voor de frequentieveiling van 2019. De mobiele operators en aanwezige wetenschappers pleitten voor een zo eenvoudig mogelijk model, omdat het belang voor alle stakeholders te hoog is. De borging van een transparant model vormt hiervoor voorwaarde. Daarnaast moet worden getracht de kosten zo laag mogelijk te houden, dit is mede in het belang van de consument.

Verder moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat er kunstmatige schaarste wordt gecreëerd door caps in het spectrum en onnodige beleidsmatige kaders. De borging van een maximale benutting van het beschikbare spectrum moet zoveel mogelijk worden gegarandeerd, ook in de spelregels rond de aanstaande veiling.

[userquote user="906"]“Vanuit BTG onderschrijven we deze visie, omdat het mede in het belang is van de zakelijke gebruikers dat er zo laag mogelijke tarieven worden geoffreerd, met daarnaast een maximale benutting van het beschikbare spectrum. Vanuit BTG wordt in dit verband telkens naast de economische ook de toenemende maatschappelijke noodzaak van de beschikbaarheid van mobiele communicatie en data benadrukt. Daarvoor is het nodig om de aanstaande veiling zo simpel mogelijk te houden.”[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.