Deutsche Telekom introduceert NarrowBand-IoT in Europa

Deutsche Telekom is van plan om NarrowBand-IoT (NB-IoT) in al zijn Europese markten te lanceren. De techniek moet onder meer in Griekenland, Polen, Hongarije Oostenrijk, Slowakije en Kroatië geïmplementeerd worden. In Duitsland is het commerciële gebruik van NarrowBand-IoT al voor het tweede kwartaal van dit jaar gepland. In Nederland moet het hele land dit jaar nog helemaal zijn voorzien van de techniek. Dat liet Deutsche Telekom weten in een persbericht.

NarrowBand-IoT

Tests zijn al geweest

Tot nu toe had de provider alleen kleinschalige tests gedaan voor bijvoorbeeld smart metering, smart parking en asset tracking. Klanten in Nederland zijn bijvoorbeeld de binnenklimaat-specialist Itho Daalderop en het bedrijf Dual Inventive dat het treinverkeer bewaakt. Daarnaast wil ook de sensorfabrikant Smartsensors het netwerk gebruiken. In andere markten heeft Deutsche Telekom NB-IoT al geïntroduceerd en het wil het bereik ervan naar meer steden uitbreiden.

LTE, maar met beter bereik

Voor NarrowBand-IoT gebruikt Deutsche Telekom de 800 en 900 MHz-frequenties. Bovendien zijn uitbreidingen bij de basisstations vereist. De specificatie, die door 3GPP is ontwikkeld en onder de naam LTE-Cat-NB1 bekendstaat, vereist net als GSM exact 180 kHz bandbreedte. Hierdoor kan deze bijvoorbeeld stapsgewijs op plekken geïntroduceerd worden waar GSM niet meer of minder nodig is. De overdrachtssnelheden gaan tot zo’n 250 Kbit/s, ze zijn dus geschikt voor apparaten die weinig bandbreedte vereisen, zoals IoT-applicaties. NB-IoT is daarnaast gemaakt voor een laag energieverbruik. Hierdoor gaan de meeste apparaten meerdere jaren op een klein batterijtje mee.

Meer reikwijdte en signaal

De specificatie biedt dankzij enkele technische vernuftigheden veel beter bereik dan GSM. Deutsche Telekom verwacht signaalsterktes die meer dan 20 dB beter zijn. GSM mag dan wel ouderwets zijn, maar het wordt nog steeds veel gebruikt. Niet alleen voor telefonie, maar ook als IoT-onderdeel in de zin van waarschuwingen via sms of overdracht van gegevens. Het gaat nog een paar jaar duren voordat deze in Europa allemaal door alternatieve technieken worden vervangen. Andere landen, bijvoorbeeld Australië, hebben de GSM-techniek al helemaal afgeschaft. Deutsche Telekom weet nog niet wanneer dat in Europa het geval zal zijn.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.