Onderzoekers TU/e ontwikkelen honderd keer snellere wifi

Weinig dingen zijn zo irritant als een trage wifi-verbinding waardoor internet niet goed werkt. Maar als het aan onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ligt, is het met die frustratie op termijn afgelopen. Zij bedachten een techniek die honderd keer snellere wifi mogelijk maakt.

Honderd keer snellere wifi

We hebben met zijn allen steeds meer draadloze apparatuur in huis. En per apparaat verbruiken we ook steeds meer data, waardoor we langzaam maar zeker tegen de grenzen van ons wifi-netwerk aan lopen. Promovendus Joanne Oh van de TU/e bedacht een eenvoudig en betaalbaar alternatief: een draadloos netwerk met infraroodstralen. In het nieuwe systeem krijgt iedere laptop, smartphone of ander draadloos apparaat zijn eigen lichtgolflengte, waardoor het niet nodig is om datacapaciteit te delen. De beste wifi-systemen doen 300 Mbit/s, nu werd een snelheid van 42,8 Gbit/s bereikt.

Logo Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Op de website van de TU/e wordt uitgelegd hoe het systeem werkt: ‘De draadloze data komen van enkele centrale ‘lichtantennes’, bijvoorbeeld aan het plafond. Deze antennes kunnen lichtstralen, die worden aangevoerd via een glasvezel, heel nauwkeurig richten. Dit zonder bewegende delen, en dus onderhoudsvrij en zonder stroomverbruik: in de antennes zitten roosters die lichtstralen van verschillende golflengtes onder verschillende hoeken uitstralen (‘passive diffraction gratings’). Door de lichtfrequentie te veranderen, verandert dus de richting van de lichtstraal. Door gebruik te maken van een veilige frequentie infraroodlicht, dat niet het kwetsbare netvlies in je oog bereikt, is het een veilige techniek.’

Fotonica

Joanna Oh concentreerde zich in haar onderzoek (waarvoor ze afgelopen week cum laude op promoveerde) op datatransmissie via richtbare infrarood-lichtstralen. Een onderzoek dus op het gebied van Fotonica, waarbij licht (fotononen) in plaats van elektriciteit (elektronen) gebruikt wordt voor het verzenden van data.

Het systeem is overigens nog niet klaar voor gebruik. Volgens hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koenen die het onderzoeksprogramma leidt, duurt het nog vijf jaar voordat het beschikbaar is voor de consument. Eerst is er nog aanvullend onderzoek nodig.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.