Mobiele wereld optimistisch over 5G, maar heeft andere sectoren nodig

De mobiele telecomsector heeft de afgelopen tien jaar een voortdurende daling in inkomsten te verwerken gekregen. Daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen, zoals de nog niet afgeronde tariefregulering voor roaming. Hoewel er bij de presentatie van weer licht gedaalde kwartaalcijfers regelmatig wordt gewezen naar externe factoren, kijkt de telecomsector steevast vol goede moed vooruit. De huidige bron voor dit positivisme is 5G.

Mobile World Congress

5G was de belangrijkste trend van het Mobile World Congress 2017 in Barcelona. De nieuwste generatie voor de mobiele technologie biedt grote kansen voor de sector. De GSMA, organisator van het enorme jaarlijkse congres, blikt vooruit in het rapport ‘The 5G era’. De eerdere generaties mobiele technologie werden ontwikkeld voor communicatiedoeleinden, terwijl 5G kansen biedt die veel verder rijken, zo stelt GSMA in het voorwoord. Er wordt met andere woorden weer met veel optimisme naar de toekomst gekeken.

Groeiverwachtingen als gevolg van 5G

De GSMA verwacht dat er in 2025 zo’n 1,1 miljard 5G-aansluitingen zijn (12 procent van alle mobiele aansluitingen). ‘We verwachten dat de totale omzet voor operators jaarlijks tot 2025 groeit (CAGR) met 2,5 procent tot een totaal van 1,3 triljoen dollar,’ zo laat GSMA weten, waarbij het eraan toevoegt dat het ambieert om hier een jaarlijkse groei van 5 procent van te maken. Kortom optimisme is troef en aan ambities geen gebrek.

Samenwerking

Wat het optimisme onderbouwt, is de conclusie van de GSMA dat de telecomsector andere sectoren nodig heeft bij het gezamenlijk tot een succes maken. De 5G-technologie kan een significante rol gaan spelen bij diverse ontwikkelingen als Internet of Things, M2M, smart cities, domotica, big data, virtual reality, eHealth, enzovoorts. 5G kan een grote impact hebben op de aanpak van mondiale, maar ook lokale vraagstukken die verder rijken dan communicatie.

Maar dan moet er worden samengewerkt met andere sectoren en ligt het initiatief niet per definitie bij de partij die de 5G-verbindingen beheert. De gezondheidszorg, de auto-industrie, milieu-organisaties, overheden op elk niveau, media, allemaal sectoren die baat kunnen hebben bij een goed functionerend 5G-ecosysteem, elk met een eigen invulling.

Telecom als spil van 5G-ecosysteem

Deze aanpak van de implementatie van 5G verschilt in grote mate van voorgaande technologieën. 2G, 3G en 4G waren voor en door de telecomsector. 5G is sectoroverschrijdend. Het ecosysteem kan gebruik gaan maken van 5G als primaire verbindingstechnologie als de diverse sectoren elkaar vinden in zaken als standaardisatie, budgettering, businesscases, etc. In het rapport staat dat 10 procent van de mobiele operators zijn toekomstige rol als aanbieder van connectiviteit ziet. Het overgrote deel ziet zichzelf in de toekomst tevens als aanbieder van diensten en platformen aan zowel consumenten als aan de zakelijke kant. Daarbij lijkt de operator zichzelf dus als spil te zien in het ecosysteem.

[userquote user="906"]De vele signalen die BTG hierover ontvangt, vanuit de markt, overheid en gebruikers, zijn inderdaad positief. 5G biedt vanuit perspectief van mobiele data-snelheid en -capaciteit technisch gezien veel nieuwe mogelijkheden, waardoor er een positieve beeldvorming is over de ondernemingskansen die hiermee worden geboden. Het is hierbij een vraag of een aantal huidige gevestigde marktpartijen invulling kan geven aan de veranderende requirements, organisatie skills en vaardigheden en de hiervoor benodigde wendbaarheid en slagvaardigheid. De mogelijkheid tot nieuwe producten en diensten biedt immers kansen voor nieuwe marktpartijen en deze zie je ook ontstaan. De rol en strategische marktpositionering van de huidige MNO’s en MVNO’s verandert. Dit betekent dat ook zij anders moeten omgaan met de vaak nog traditionele businessmodellen die zij tot op heden hanteren, mede om hun marktpositie te beschermen.

De toekomstbestendigheid van de producten en diensten ligt in het integraal aanbieden van mobiele ketendienstverlening, gebasseerd op zo veel mogelijke open standaarden en compatibiliteit. Hierbij speelt ook dat de impact van 5G op mobiele netwerkvraagstukken en technische integratievraagstukken door veel partijen nog als complex wordt ervaren, bijvoorbeeld in relatie tot latency en de dimensionering van mobiele netwerken, zowel indoor als outdoor. Hierin zullen overheid, gebruikers en markt gezamenlijk nog een flinke slag moeten maken, waarbij strategische samenwerking de sleutel tot succes vormt.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.