Providers profiteren niet mee van economische groei

telecomOndanks de economische groei hebben Nederlandse telecomproviders nog steeds grote moeite om betere financiële resultaten te boeken. De totale omzet in de Nederlandse telecommarkt daalde in 2016 met 3,9 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. De omzet van alle mobiele aanbieders in Nederland kwam vorig jaar uit op 4,7 miljard euro. Dat is een daling van bijna 4 procent. Ofschoon het aantal mobiele gebruikers is toegenomen met 1,7 procent wisten de providers hiervan niet te profiteren.

Vodafone en T-Mobile verliezen fors

Tele2 behaalde als enige mobiele provider met een eigen netwerk een omzetgroei. KPN deed het het afgelopen jaar eveneens goed. Het bedrijf noteerde weliswaar een daling van 0,6 procent, maar die was kleiner dan van de concurrenten Vodafone en T-Mobile. KPN verstevigde zijn marktaandeel zelfs en komt uit op 42 procent. Dat is inclusief de dochterbedrijven, zoals Telfort. Bij zowel Vodafone als T-Mobile daalde de omzet met zo'n 7 procent. Vodafone Nederland verloor in de laatste drie maanden van afgelopen jaar 92.000 klanten.

Afschaffing roamingtarieven

De operators vechten een harde concurrentiestrijd met elkaar uit. Ze proberen door zeer lage tarieven en aanbiedingen te voorkomen dat klanten naar de concurrent overstappen. Dit, samen met het veranderde bestedingspatroon van de consument, zorgt voor minder omzet uit mobiel bellen, sms'en en datadiensten. Klanten blijven namelijk steeds vaker binnen hun bundel, waardoor deze inkomsten wegvallen. De problemen voor de provider lijken bovendien nog niet over, aangezien de roamingtarieven in de EU met ingang van 15 juni worden geschrapt, waardoor er nog minder wordt verdiend. Volgens Telecompaper kan de pijn enigszins worden verzacht door grotere databundels en onbeperkte bundels te gaan aanbieden. "Dat is echter onvoldoende om de structurele daling van de omzet uit spraak en sms volledig te compenseren", aldus het onderzoeksbureau.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.