Bixby: Samsung onthult eigen assistent voor mobiel en IoT

Samsung heeft Bixby aangekondigd, een eigen 'slimme assistent' die gebruikers moet helpen hun smartphone, tv en andere apparatuur te bedienen via spraakcommando's. Bixby zal als eerste beschikbaar komen op de nieuwe Galaxy S8 smartphones van Samsung, die hiervoor een speciale knop krijgen. Uiteindelijk moeten gebruikers alle connected (IoT-)apparaten in huis met Bixby kunnen aansturen.

Slimme assistenten overal

Samsung is niet de enige en zeker niet de eerste die met een slimme assistent komt. Zo heeft Apple al langer Siri, Google heeft Assistent , Microsoft heeft Cortana en internetbedrijf Amazon heeft een eigen slimme assistent genaamd Alexa. Ze proberen allemaal de interactie van gebruikers met apparatuur en diensten van de fabrikant te vereenvoudigen, onder andere door te reageren op spraakopdrachten. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), deep learning en andere technieken proberen ze zelfs antwoord te geven voordat de gebruiker een vraag stelt, zoals automatisch routenavigatie aanbieden naar een geplande afspraak.

Samsungs Bixby

Samsungs assistent zou moeten uitblinken op drie punten: compleetheid, contextgevoeligheid en flexibele aansturing. In een ondersteunde app moet de gebruiker nagenoeg elke handeling  met Bixby kunnen uitvoeren. Daarnaast moet de assistent begrijpen waar de gebruiker op dat moment mee bezig is en de relevante opties bieden om van daaruit verder te gaan. Een beperking van veel assistenten is tot slot dat ze alleen zeer specifieke commando's begrijpen of alleen in een bepaalde volgorde. Bixby moet volgens Samsung onvolledige opdrachten en variabele bewoordingen (leren) begrijpen. Daarnaast moet de gebruiker op elk moment kunnen wisselen tussen conventionele bediening (touchscreen) en Bixby.

BixbyCombinatie met IoT

Slimme assistenten zijn niet alleen interessant voor smartphones, maar zeker ook voor IoT-apparaten. Naarmate gebruikers steeds meer IoT-apparaten overal in huis krijgen, wordt het bedienen en aansturen daarvan steeds complexer. Een centrale hub met slimme (spraakgestuurde) assistent kan hier een prima oplossing voor bieden. Apple is deze weg al ingeslagen met Siri en het HomeKit-platform. Google heeft verschillende ijzers in het vuur, zoals de Google Home-hub met daarop Assisent als centrale controle-unit. Amazons Alexa is beschikbaar op de eigen Echo-hubs maar ook op apparatuur van andere aanbieders zoals LG.

Perspectief

Met Bixby komt er nog een slimme assistent bij die een plek wil veroveren op je smartphone of in je IoT-huiskamer. Onderlinge compatibiliteit is wel een probleem. De Assistent met de breedste ondersteuning qua hardware en diensten heeft waarschijnlijk de beste kansen. Het lijkt wel waarschijnlijk dat spraakbesturing in de woonkamer sneller zal aanslaan dan in het openbaar tegen een smartphone praten. Of in de toekomst echter Siri, Bixby, Alexa of iemand anders de populairste tussenpersoon wordt voor het IoT, zal de toekomst uitwijzen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.