Qualcomm ontwikkelt chip voor budget-smartphones met LTE

De chipfabrikant Qualcomm heeft in New Delhi een nieuwe chip gepresenteerd die bijzonder goedkope LTE-smartphones mogelijk moet maken. Het system-on-a-chip (SoC) heet Qualcomm 205 Mobile Platform en is bedoeld voor fabrikanten van budget-smartphones. Deze maken smartphones voor opkomende landen zoals India, waar de premium smartphones voor de meeste mensen boven het budget gaat.

Qualcomm

Instap-uitrusting

De chip haalt snelheden tot aan 150 MBit/s voor downloaden en 50 MBit/s voor uploaden in 4G-netwerken. Daarnaast ondersteunt hij de oudere standaarden UMTS (3G) en GSM (2G), evenals het gebruik van twee sim-kaarten tegelijk. Voor de communicatie met apparaten in de buurt krijgt de chip wifi volgens 802.11bgn, bluetooth 4.1 en ANT+. Laatstgenoemde is een radiotechniek (2,4 GHz) voor wearables die bijzonder energiezuinig is. Ten slotte is er nog een FM-ontvanger aan boord.

Het hart van het SoC is een dual-core processor met 1,1 GHz op basis van ARM. Voor de graphics wordt een niet nader benoemde Adreno-processor gebruikt. De chip heeft verder twee aansluitingen voor camera’s die foto’s tot 3 megapixels kunnen maken.

Opkomende markten

Qualcomm wil met deze chip de opkomende markten bereiken die vooral uit mensen met een laag inkomen bestaan. Het bedrijf noemt India, Latijns-Amerika en Zuid-Oost-Azië als belangrijkste markten. In deze regio’s heeft het merendeel van de bevolking niet genoeg geld voor 4G-smartphones, omdat LTE alleen in de duurdere modellen wordt ingebouwd. Dus blijven mensen hangen op 3G- of zelfs 2G-apparaten.

Afgelopen jaar kwam de smartphone Freedom 251 van het Indiase Ringing Bells in het nieuws. Met een prijs van 251 roepie (toen 3,28 euro) was dit de goedkoopste smartphone aller tijden. De premier van India, Narendra Modi, hoopte toen dat onder meer deze smartphone het voor de 1,3 miljard inwoners mogelijk maakt om toegang tot digitale media te krijgen. Helaas ging dat niet door: de Freedom 251 was een grote hoax, Ringing Bells bestaat niet meet en de oprichter Mohit Goel zit in de gevangenis.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.