Extra kosten voor bellen klantenservice per 1 juli verboden

Bellen naar een klantenservice mag in het vervolg niet duurder zijn dan het normale tarief. Minister Henk Kamp van Economische zaken heeft dit donderdag middels een brief medegedeeld aan de Tweede Kamer.

bellen klantenservice goedkoper

Extra kosten bellen klantenservice

Op dit moment mogen klantenservices in Nederland nog tot maximaal een euro extra per gesprek in rekening brengen. Per 1 juli worden die extra kosten bij wet verboden en mag aan consumenten die een servicenummer bellen, alleen het normale tarief voor vaste of mobiele nummers worden berekend. Het gaat om 090x-nummers waarbij er al een overkomst bestaat tussen de beller en het bedrijf: de beller moet dus al een klant zijn van het bedrijf.

Regeling tarieven telefonische klantenservice

De wetswijziging komt overigens niet uit de lucht vallen, maar heeft alles te maken met een uitspraak die het Hof van Justitie van de Europese Unie op 2 maart 2017 deed. Eerder schreven we hierover het artikel Europees hof doet uitspraak over kosten servicenummer. In het vonnis worden de extra kosten voor servicenummers aan banden gelegd. Het Hof oordeelde dat de hoge tarieven en de daarbij horende hoog oplopende telefoonrekeningen voor consumenten een belemmering kan zijn om de klantenservice te bellen om informatie over de overeenkomst te verkrijgen. Ook zou het consumenten ervan weerhouden om op deze wijze te vragen naar hun rechten op het gebied van garantie of herroeping.

Reageren via de internetconsultatie

Gisteren is ook de internetconsultatie betreffende dit onderwerp geopend. Dit geeft belanghebbenden de kans om te reageren op de regeling – de einddatum van de consultatie is 20 april. Wel wordt hierbij vermeld dat het arrest van het Hof geen ruimte laat voor wijzingen in de regeling.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.