T-Mobile: zerorating moet onder bepaalde voorwaarden worden toegestaan

De hoogste baas van T-Mobile Nederland, Søren Abildgaard, heeft in een open brief op de website uitgelegd waarom zijn bedrijf het verbod op Datavrije Muziek aanvecht. Zerorating moet onder bepaalde voorwaarden worden toegestaan, vindt hij.

Afgelopen donderdag stonden de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) en T-Mobile voor de rechter over de dienst Datavrije Muziek (DVM). Hierbij krijgen T-Mobile-abonnees met een grote databundel gratis toegang tot geselecteerde muziekdiensten. De ACM is van mening dat de dienst die T-Mobile aanbiedt, in strijd is met de wet op de netneutraliteit.

zerorating

Zerorating en Datavrije Muziek

Netneutraliteit verbiedt namelijk dat bepaalde data voorrang krijgt boven andere. Ook mag er geen prijsverschil zitten in het aanbieden van bepaalde typen data. Het doel van de wet is om te voorkomen dat aanbieders van diensten op deze manier een oneerlijk voordeel krijgen ten opzichte van hun concurrenten. Providers mogen bepaalde diensten niet gratis aanbieden, het zogenaamde zerorating. De Europese regels laten hierbij ruimte open voor interpretatie, maar de Nederlandse wet verbiedt elke vorm van prijsdiscriminatie. Volgens Abildgaard handelt T-Mobile niet in strijd met de netneutraliteit, omdat DVM een open dienst is. Eer wordt niet slechts één aanbieder bevoordeeld, er zijn 25 muziekdiensten aangesloten.

In de open brief roept de CEO van T-Mobile Nederland dan ook op om de ruimere Europese regels toe te passen. "Laten we onze toekomst niet gijzelen door grenzen te trekken waar dit echt niet hoeft", aldus Abildgaard. Tot de uitspraak van de rechter blijft T-Mobile DMV aanbieden en zal de ACM geen maatregelen nemen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.