IoT-toepassingen in industrie stimuleren vraag naar connectiviteitsdiensten

Volgens een recent onderzoek van ABI Research zorgt de groei van industriële IoT-toepassingen voor een enorme groei van het aantal aansluitingen. Bedrade verbindingen zijn het meest populair. Daarnaast is echter ook behoefte aan cellulaire en satellietdiensten om IoT-apparatuur te verbinden. Dit jaar stijgt het aantal geïmplementeerde industriële IoT-toepassingen naar verwachting met 13 miljoen: van 53 naar 66 miljoen.

Veel vaste verbindingen

Veel IoT-aansluitingen in de industrie maken gebruik van bedrade verbindingen voor de connectiviteit. DSL-verbindingen, kabel en ethernet en zelfs analoge lijnen worden gebruikt voor circa 75 procent van de aansluitingen. Draadloze aansluitingen worden gebruikt voor slechts 25 procent van de industriële IoT-toepassingen in 2017. Kijken we naar de draadloze aansluitingen, dan gaan veel mobiele verbindingen wel over van 2G op 4G. In de periode van 2017 tot 2021 komen er naar verwachting elk jaar circa 18 miljoen aansluitingen bij. Er komt dus meer vraag naar connectiviteitsdiensten, maar volgens het onderzoek daalt de omzet hieruit tot 2021 wel.

IoT-toepassingenVerandering binnen bedrijven

Volgens de onderzoekers loopt de industriële sector achter als het gaat om het verbindingen van bestaande IT-systemen met digitale netwerken. Van oudsher heeft de industrie zijn productiefaciliteiten en andere locaties geïsoleerd van dataverbindingen. Steeds meer industriële bedrijven ontwikkelen echter wel een beleid voor het Internet of Things, waardoor een snelle groei de komende jaren mogelijk is. De dalende kosten voor dataopslag en verwerkingscapaciteit brengen digitalisering van industriële apparatuur bovendien binnen het bereik van meer bedrijven.

IoT-toepassingen en veiligheid

Het rapport benadrukt nogmaals het belang van de industriële sector voor de groei van IoT. Fabrikanten kunnen IoT-data bijvoorbeeld gebruiken voor analyses, om machines beter met elkaar te laten communiceren een voor een efficiëntere workflow. De consumentenmarkt speelt een steeds kleinere rol naarmate de industrie een inhaalslag maakt. De grootste groei in IoT-aansluitingen zal plaatsvinden in de Aziatisch-Pacifische regio, maar ook in Europa liggen genoeg kansen. Nog meer dan bij particuliere toepassingen zal echter gelet moeten worden op de veiligheid van IoT-apparatuur en -verbindingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.