Telecom en media binnen één bedrijf bepaald geen garantie voor succes

Twee weken geleden keurde de Europese Commissie de voorgenomen acquisitie van Time Warner door de Amerikaanse provider AT&T goed. In oktober 2016 kondigde AT&T de overname aan, een acquisitie waarmee ruim 85 miljard dollar is gemoeid. Een megadeal waar diverse mededingingsautoriteiten iets over moeten zeggen. Nu is er dus groen licht vanuit Europa voor de grootste fusie tussen telecom en media tot nu toe.

Al jarenlang zijn er concerns die de optimale dienstverlening vermoeden in de combinatie van telecom en content. Telefonica probeerde het al eens in combinatie met Endemol, maar dat mislukte. Het Franse mediaconcern Vivendi tracht al jaren voet aan de telecomgrond te krijgen, en ook daar wil het nog niet lukken. De combinatie van Verizon en Yahoo mag nog geen succes worden genoemd.

[userquote user="906"]Het is logisch dat telecom en media elkaar opzoeken. Digitale producten en/of diensten worden pas echt succesvol als inhoud, vorm en techniek goed op elkaar aansluiten. Het gaat hierbij om een optimale samenhang tussen content en techniek, dus een combinatie van spraak-, woord-, beeld- en/of vormtoepassingen, gecombineerd met een functioneel werkende techniek. In het kader van de huidige verdergaande convergentieontwikkelingen vormt dit een belangrijke sleutel tot succes. [/userquote] 

VodafoneZiggo en KPN concurreren met content

In Nederland spitst de concurrentie tussen KPN enerzijds en VodafoneZiggo anderzijds eveneens steeds meer toe op de aangeboden content. Niet voor niets stopte Ziggo met toegang tot HBO Nederland voor zijn concurrenten. Ziggo (nog voor de fusie met Vodafone doorgang vond) kocht de rechten op alle content van HBO, om deze exclusief voor de eigen abonnees te bewaren. Ook koopt het de uitzendrechten op van diverse sporten en KPN tracht met KPN Presenteert voetbalgoals en andere zaken bij te blijven. Kortom de content regeert.

[userquote user="906"]Exclusieve content stelt je in staat je te onderscheiden van je concurrenten. Het zou een probleem worden als dit op den duur tot commercieel gedreven eenzijdigheid leidt, wat je tegenwoordig ook vaak ziet in het televisie-aanbod van de commerciële zenders. In die zin zal er balans moeten worden gehouden in de benodigde verscheidenheid om de diverse doelgroepen te kunnen bedienen. Aan de andere kant zal dit leiden tot nieuwe marktpartijen die zich door meer en nieuwe verscheidenheid zullen onderscheiden in de markt. Op deze wijze hebben partijen als Netflix, YouTube, Amazon Prime en, dichter bij huis, Videoland uiteindelijk ook een concurrerende marktpositie verkregen. In dezen zou ik dus pleiten voor beperkte regulering. Daarnaast heeft de huidige kranten/media-wereld het vaak moeilijk en moet zij in deze ook nieuwe kansen verkennen en benutten.[/userquote]

Voor AT&T zit er echter meer achter de overname van Time Warner. Het is ook de toegang tot een steeds verder gepersonaliseerde advertentiemarkt. En een volgend antwoord op de Over The Top-aanbieders. Als AT&T succesvol wordt, dan ligt het voor de hand dat het voorbeeld gevolgd wordt. Andere partijen kunnen dan niet achterblijven. Voorlopig echter zal AT&T/Time Warner wel een op zichzelf staand geval blijven. Investeren in content doen alle grote telecombedrijven momenteel wel in enige mate, maar een fusie of overname is waarschijnlijk een brug te ver. 

Telecom bemoeit zich niet met TMG-overname

We zien het op dit moment in Nederland gebeuren. Eén van ’s lands grootste mediabedrijven is onderwerp van overname. De Telegraaf Media Groep presenteerde vorig jaar verregaande plannen voor content en advertentiemogelijkheden. De 24/7 strategie van het bedrijf zou onder andere voorzien in Telegraaf VNDG, een OTT-app en website met een gebundelde mix van nieuws-, sport-, entertainment-, auto-, opmerkelijk- en lifestylevideo’s van De Telegraaf. Adverteerders kunnen voor elke doelgroep een kanaal vinden in het TMG-aanbod. Toch is er bij de overnamestrijd geen telecompartij betrokken. De strategie van AT&T moet zich eerst maar eens bewijzen.

[userquote user="906"]TMG zou een dergelijke samenwerking kunnen aangaan, zo lang men naar de eigen klantenpopulaties maar transparant is in de functie en rol die het wenst te vervullen. Dit is vergelijkbaar met de commerciële zenders, zoals RTL, waarvan je als kijker inmiddels ook weet dat het vooral de sterren uit de eigen stal promoot. Wil je in deze een meer onafhankelijke en marktneutrale positie, zoals BTG dit als branchevereniging is namens de zakelijke afnemers, dan ligt een dergelijke alliantie minder direct voorhanden. BTG dient primair het ledenbelang, waarbij transparantie een belangrijke voorwaarde is bij het aangaan van strategische samenwerkingen. Dit betekent dus ook niet dat deze niet mogen worden aangegaan als dit het ledenbelang dient. [/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.