Proximus laat mobiel dataverbruik sponsoren door adverteerders

Proximus, een provider in België, maakt het mogelijk dat de data die door bepaalde apps worden gebruikt, buiten de databundel van de klant vallen. In plaats daarvan betalen de makers van de apps geld aan Proximus. Dit is bekendgemaakt door De Morgen.

Proximus

Sponsors

Volgens de provider zijn er al verschillende grote bedrijven die hebben aangegeven mee te willen doen. In elk geval zijn supermarktketen Delhaize en de banken BNP Paribas Fortis en ING al van de partij. Klanten zullen dus volledig gratis gebruik kunnen maken van de apps van deze bedrijven.

Proximus My Apps Space

De gesponsorde apps zullen verschijnen in de app 'My Apps Space' van Proximus. In de categorie 'Aanbiedingen' zal de klant alle apps zien die gratis gebruikt kunnen worden. Overigens is de app momenteel nog in testfase en alleen beschikbaar voor testers op het Android-platform.

Nederland en zero-rating: T-Mobile

Proximus geeft aan dat het op dit moment nog om een proef gaat met 'zero-rating'. Providers kunnen daarmee bepaalde soorten internetverkeer vrijstellen van een databundel. Binnen de Europese wetgeving rondom netneutraliteit is zero-rating toegestaan, maar in Nederland is dit verboden.

T-Mobile heeft dit in 2016 al aan den lijve ondervonden. De provider introduceerde toen een ongelimiteerde muziekdienst, waarbij bepaalde muziek-apps buiten de databundel vielen. In december eiste de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat T-Mobile ermee moest stoppen, waarna het bedrijf in beroep ging. T-Mobile zegt zich aan de Europese wet te houden, maar de ACM volgt de Nederlandse wet. De rechter zal moeten bepalen wat in dit geval van toepassing is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.