Gebruik zakelijk glasvezel zit in de lift

Het aantal zakelijke gebruikers van  glasvezel is in het laatste kwartaal van 2016 gestegen van 75.000 naar 78.000. Dit komt vooral door het aantal glasvezelaansluitingen dat Vodafone en Tele2 inkopen bij KPN en Eurofiber. Dit blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt. Daarnaast kiezen zakelijke klanten steeds vaker voor een supersnel zakelijk glasvezel met breedbandsnelheden tot 100 Gbit/s. Zo kunnen zij gebruikmaken van hoogwaardige telecomdiensten als clouddiensten of het ontsluiten van meerdere vestigingen.

glasvezel

Mobiel dataverbruik blijft toenemen

Uit de monitor kwam tevens naar voren dat het mobiele dataverbruik in Nederland sterk blijft toenemen. Het dataverbruik in de eerste drie kwartalen van 2016 bedroeg 129 miljard MB. Dat is hoger dan het gehele jaar 2015, toen het verbruik 114 miljard MB bedroeg. Ook het aantal 3-in-1 mobiele bundels met bellen, sms’en en data blijft stijgen. In het derde kwartaal van 2016 is het aantal mobiele bundels gestegen tot ruim 13,6 miljoen aansluitingen.

Vaste aansluiting verliest terrein

Het aantal belminuten via een vaste telefoon daalde in het derde kwartaal van 2016 met 13% ten opzichte van een kwartaal eerder. Een mogelijke verklaring van deze trend is dat providers steeds vaker onbeperkt bellen toevoegen aan hun mobiele abonnementen. Klanten kunnen daardoor zonder meerkosten onbeperkt bellen via hun mobiele telefoon. Het aantal verbruikte mobiele belminuten steeg in het derde kwartaal van 2016 met 10,5%.

Ook meer glasvezel in woningen

Voor het eerst maken meer dan één miljoen huishoudens gebruik van een glasvezelverbinding voor internet, bellen, en televisie. In tegenstelling tot de zakelijke gebruikers, kiezen particulieren lang niet altijd voor het snelste en duurste abonnement. Een grote groep is tevreden met een goedkoper glasvezelabonnement met een internetsnelheid tussen de 30-100Mbit/s.

De volledige pdf van de Telecommonitor Q3 2016 is te downloaden vanaf de website van de Autoriteit Consument & Markt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.