Europees Parlement schaft roamingkosten definitief af

De roamingkosten binnen de EU verdwijnen definitief. Het Europees Parlement heeft vandaag de laatste hindernissen weggewerkt om tot een volledige afschaffing van de roaming-toeslagen te komen.

Door in te stemmen met het informele akkoord met de Europese Raad over maxima bij groothandelstarieven is de laatste horde genomen. De informele overeenkomst bepaalt het plafond voor de kosten die Europese providers elkaar in rekening mogen stellen.

Einde op 15 juni

Dat betekent dat we vanaf 15 juni binnen de hele EU zonder extra kosten mogen bellen, sms’jes versturen en op internet surfen. Tegelijkertijd is het echter mogelijk dat je abonnement iets duurder wordt. Want om het wegvallen van de roamingkosten te compenseren, zijn de providers op zoek naar andere bronnen van inkomsten.

Zo heeft een aantal providers afgelopen jaar al het basistarief duurder gemaakt of is van plan om dit nog te doen. Het gevolg: klanten die niet naar het buitenland gaan, betalen voor een service die ze niet gebruiken. In dat geval zijn dus alleen mensen die naar het EU-buitenland gaan er daadwerkelijk goedkoper uit.

Misbruik voorkomen

De nieuwe wetgeving voor roaming in het buitenland zit overigens ook een regel die misbruik moet voorkomen. Providers kunnen namelijk verbieden om hun simkaarten continu in het buitenland te gebruiken. Zo wordt voorkomen dat iemand die in Nederland woont een abonnement kan afsluiten in een ander land waar de kosten lager zijn.

Daarnaast is de hoeveelheid data voor mobiel internet in het Europees buitenland niet onbeperkt. Op aandringen van de providers werd een fair-use-policy in de wetgeving opgenomen. Deze maakt het mogelijk om de hoeveelheid data te beperken. Waar de grens ligt, staat echter niet zwart op wit. Of de grens al na 200 MB is bereikt, of pas na 20 GB, dat zal de markt beslissen. Als er een grote provider is die je 20 GB data in het buitenland geeft, zullen en moeten de andere providers hoogstwaarschijnlijk volgen.

[userquote user="906"]“Dit is een goede ontwikkeling in het kader van de harmonisatie van het roamingsbeleid. Het feit dat de kosten nu niet direct bij de consument worden neergelegd, maar de operators dit onderling afhandelen, is goed nieuws. Er ontstaat nu meer EU-brede transparantie over de tarieven, waardoor dit geen stagnerende werking zal hebben op het consumentengebruik. Een punt van zorg voor de toekomst blijft nog wel wat de gevolgen zullen zijn voor de abonnementsprijzen, met name over de uitwerking van de regelgeving rond het datagebruik, de wholesale tarieven buiten de EU en het gevaar dat grote providers de kleinere weg concurreren.”[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.