Online winkelen met smartphone neemt toe

Online winkelen met smartphoneBij online winkelen neemt het gebruik van de smartphone toe. In 2016 is het aantal aankopen via de smartphone met 68% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste aankopen worden echter nog gedaan met de laptop of desktop-pc. Dat blijkt de eCommerce Payment Monitor 2016 van onderzoeksbureau GfK.

Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org dat het onderzoek samen met iDEAL liet uitvoeren, is de toename van de smartphone weliswaar groot, maar loopt Nederland nog ver achter bij andere landen. "Het is opvallend dat de stijging van transacties met de smartphone weliswaar groot is, maar dat die transacties nog geen 10% uitmaken van alle online betalingen. We lopen daarmee fors achter op bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar al meer dan 30% van alle e-commercetransacties via de smartphone verloopt. In China ligt dit percentage zelfs boven de 70%. Nederland heeft dus nog een lange weg te gaan, maar zal de achterstand door het gebruik van nieuwe technologieën en multifunctionele e-commerce-apps in de komende jaren kleiner maken.”

Vanuit huis

De smartphone wordt tijdens online winkelen relatief veel gebruikt voor het kopen van media & entertainment (13%), telecom (11%) en fashion (10%). De stijging in het aantal aankopen via de smartphone is het grootst in de categorieën speelgoed (+268%) en fashion (+214%). De mobiele aankopen worden het liefst thuis gedaan. 81% van de respondenten geeft aan de laatste mobiele aankoop via de smartphone vanuit huis te hebben gedaan. Bij de tablet is dit zelfs 96%.

Smartphonebetalingen met iDEAL groeien

De aankopen die Nederlanders met de smartphone doen worden steeds vaker afgerekend via iDEAL. Het aantal transacties steeg van 39% in 2015 naar 47% in het afgelopen jaar. Deze stijging ging ten koste van creditcards en PayPal. In totaal werden er in 2016 174 miljoen aankopen online gedaan, terwijl dat er in 2015 142 miljoen waren. Ook de aankoopbedragen via de smartphone nemen toe (+21%). Per aankoop op een telefoon wordt gemiddeld € 68,- uitgegeven, waar dit in 2015 nog € 56,- was.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.