‘Apple werkt in het geheim aan hulpmiddel voor diabetes-patiënten’

Apple werkt met een team van biomedische ingenieurs aan sensoren die de bloedsuikerspiegel constant kunnen monitoren. Dergelijke sensoren zouden een doorbraak betekenen in de behandeling van diabetes. Hoe wil Apple diabetes in de toekomst iets draaglijker maken?Apple

Initiatief van Steve Jobs

CNBC geeft aan dat de wetenschappers volgens anonieme bronnen in een kantoor vlakbij het hoofdkantoor van Apple in Palo Alto zullen gaan werken. De wetenschappers zouden deel uitmaken van een geheim initiatief, oorspronkelijk opgezet door Steve Jobs. Er wordt ondertussen al jaren gewerkt aan het idee.

Revolutionaire sensoren

Het doel is om sensoren te ontwikkelen die de bloedsuikerspiegel voortdurend in de gaten houden, zonder de huid binnen te dringen. Veel bedrijven hebben al geprobeerd om dergelijke sensoren te fabriceren, tot nog toe zonder succes. Het initiatief van Apple zou inmiddels al ver gevorderd zijn. Het bedrijf voert al haalbaarheidstesten uit en heeft consultants ingehuurd. Er wordt gekeken welke richting het onderzoek op moet gaan, om daadwerkelijk een apparaat te ontwikkelen dat de bloedsuikerwaarden kan meten.

Smartwatches ter ondersteuning

Volgens de bronnen loopt het traject inmiddels al vijf jaar. Steve Jobs streefde naar wearables zoals smartwatches die belangrijke lichaamsfuncties kunnen monitoren. Volgens hem zouden zuurstofwaarden, hartslag en bloedsuiker op die manier eenvoudig te controleren zijn. De ontwikkeling zou zijn gericht op optische sensoren, die met licht door de huid heen schijnen om de bloedsuikerspiegel te kunnen meten. Een apparaat met dergelijke sensoren zou voor miljoenen mensen met diabetes een zegen zijn. Het zou nieuw medisch onderzoek aanmoedigen en een nieuwe markt openen voor mensen die hun eigen gezondheid in de gaten willen houden.

Google en diabetes

Niet alleen Apple werkt aan de ontwikkeling van gadgets op medisch niveau. Ook Verily, een wetenschappelijke tak van Google, richt zich op die markt. Verily werkt onder meer aan slimme contactlenzen. Die moeten de bloedsuikerspiegel via de ogen kunnen monitoren. Dergelijke lenzen werden in 2014 al aangekondigd, maar volgens geruchten ondervindt het bedrijf flinke problemen bij de ontwikkeling ervan.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.