Nieuwe versie Google Earth aangekondigd

De aarde verandert, en Google Earth dus ook. Volgende week laat Google de wereld kennismaken met een grondig vernieuwde versie van het programma. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Presentatie vlak voor de dag van de aarde

Nieuwe versie Google Earth

Google heeft uitnodigingen naar de pers gestuurd voor een evenement op dinsdag 18 april om 14.30 uur Nederlandse tijd. ‘Net op tijd voor de Dag van de aarde’ (op 22 april), zo is te lezen op de uitnodiging. In het Whitney Museum of Art in New York zal Google de nieuwe functies van Google Earth laten zien. Wat er gaat veranderen aan de software, is vooralsnog onduidelijk: Google houdt de kaken stijf op elkaar. Wel gaan er geruchten over de mogelijke nieuwigheden.

Nieuwe versie Google Earth in Virtual Reality

Er zijn sterke aanwijzingen voor een Virtual Reality-versie van Google Earth, waarmee het lijkt alsof je daadwerkelijk rondloopt aan de andere kant van de planeet. VR is bepaald geen onontgonnen gebied voor Google. Vorig jaar november verscheen er ook al een VR-versie van Google Earth op Steam voor de HTC Vive. Hiermee heb je de hele wereld binnen handbereik, gewoon vanaf je bank. Je kunt ermee door vreemde steden lopen, zweven over uitgestrekte landschappen en zelfs door de ruimte vliegen. Het is door gebruikers enthousiast onthaald, en Google beloofde al dat er in de toekomst ondersteuning zou komen voor andere platformen. Misschien is het dinsdag dus zo ver.

Een van de mogelijke platformen waarop het vernieuwde Google Earth verschijnt, is Google Daydream, waarmee je al ‘ongelooflijke avonturen’ in Virtual Reality kunt beleven – maar waarvoor tot nu toe nog geen Google Earth-toepassing bestaat. Wellicht komt daar volgende week dan verandering in. In de video hieronder zie je Hoe Google Earth VR eruitziet op de HTC Vive.

YouTube player

Google Earth al sinds 2005

Google Earth is een virtuele wereldbol waar je al sinds 2005 overheen kunt struinen. Het programma vindt zijn oorsprong EarthViewer 3D uit 2001 en dat destijds is overgenomen door Google. In de loop der jaren werd de software steeds verder uitgebreid en verschenen er ook apps voor bijvoorbeeld smartphones. De laatste jaren echter, is er bijzonder weinig veranderd aan het programma.

Update 18 april

Inmiddels heeft Google de nieuwe versie van Google Earth onthuld. De vernieuwingen in een notendop:

 • Met een klik op de nieuwe 3D-knop bekijk je diverse locaties vanuit allerlei hoeken.
 • Maak een virtuele toer met de Voyager-functie; hiervoor is samengewerkt met de BBC.
 • Met de I’m Feeling Lucky-knop beland je op een willekeurige plek: er zijn 20.000 locaties.

De nieuwe functies zijn beschikbaar voor Android en voor de browser Chrome. Binnenkort kun je er ook op andere platformen mee aan de slag. Hieronder alvast een kennismaking met de vernieuwde software:

YouTube player

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.