ISDN en analoge telefonie bij KPN verder uitgefaseerd

KPN heeft onlangs verdere aanpassingen aangekondigd voor de traditionele telefoondiensten via analoge en digitale lijnen (PSTN en ISDN). De markt voor vaste telefonie is al grotendeels overgegaan op bellen via internet (VOIP). Klanten met een enkele analoge aansluiting zullen niets merken van de aanpassingen maar voor andere klanten gaan de wijzigingen eind 2019 in.

ISDN KPN stopt

Aanpassingen centrales

De vaste telefoonlijn (PSTN) is nog steeds populair, vaak in de vorm van een enkele analoge aansluiting als onderdeel van een multiplay-pakket. Om deze dienst te blijven aanbieden, gaat KPN de PSTN-dienst moderniseren op basis van de landelijke IP-infrastructuur. Er zullen aanpassingen in de telefooncentrales worden uitgevoerd. In een pilot worden eerst 13 centrales gemoderniseerd. De migratie van de eerste centrale gaat daarbij op 10 mei van start.

Meervoudige analoge aansluitingen

Bedrijven (of particulieren) die nog gebruikmaken van een meervoudige analoge aansluiting zullen vanaf 1 september 2019 voor een andere oplossing moeten kiezen. KPN zal klanten hierin adviseren, bijvoorbeeld bij de overstap op telefonie-oplossingen die op breedband gebaseerd zijn. Daarmee kunnen klanten ook andere diensten zoals pinnen of beveiliging realiseren. Ook andere telefonieaanbieders die deze diensten afnemen via KPN Wholesale zullen hun aanbod moeten migreren.

ISDNHet einde van ISDN KPN

Enkelvoudige analoge aansluitingen blijven dus ook na 2019 beschikbaar, maar voor ISDN-aansluitingen is het einde nu echt in zicht. Vanaf 1 september 2019 zijn enkelvoudige ISDN1- en meervoudige ISDN2-aansluitingen niet langer beschikbaar. Ook voor klanten van KPN Wholesale zijn deze diensten dan niet meer beschikbaar. KPN zal ISDN1/2- klanten adviseren bij de overgang naar andere oplossingen.

Klanten met een ISDN15/20/30-aansluiting krijgen nog even uitstel. Die dienstverlening zal KPN tenminste tot 1 januari 2021 in stand houden en blijven ondersteunen. De (zakelijke) klanten die hier gebruik van maken hebben dus nog langer de tijd om een andere oplossing te zoeken. Maar het zou ondertussen voor iedereen duidelijk moeten zijn dat het einde van ISDN nabij is.

Klaar voor de toekomst

Dankzij de aanpassingen in de telefooncentrales worden deze verder gemoderniseerd. De markt voor vaste telefonie is grotendeels overgegaan op bellen via internet (VOIP). Dankzij het verdwijnen van ISDN1/2 en meervoudige PSTN komt er capaciteit vrij in de huidige centrales voor toekomstvaste alternatieven. Ook kan KPN de nog steeds populaire enkele analoge lijn blijven aanbieden (maar dan op basis van IP-infrastructuur). Als de markt voor analoge lijnen wel sterk afneemt, kan KPN dankzij deze nieuwe moderniseringsgolf in ieder geval flexibeler inspelen op de ontwikkelingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.