Facebook lanceert bèta van zijn VR-wereld Spaces

Op zijn ontwikkelaarsconferentie F8 heeft Facebook de virtualreality-app Spaces als bètaversie voor iedereen gepubliceerd. Hiermee kun je andere mensen via Oculus Rift of Messenger in virtuele omgevingen ontmoeten. Op afstand face-to-face vergaderen in 3D komt zo weer een stukje dichterbij.

Volgens Rachel Franklin, de baas van Facebooks afdeling ‘Social VR’, heeft virtual reality de potentie om ‘intensieve gemeenschappelijke ervaringen’ mogelijk te maken. Franklin presenteerde gisteren de veel uitgebreidere versie van Facebook Spaces, dat het bedrijf afgelopen jaar voor het eerst liet zien.

Facebook Spaces

Facebook Spaces

In de nieuwe versie van Spaces krijg je een veel persoonlijkere avatar. Spaces gebruikt daarvoor alle foto’s die je op Facebook hebt staan en heel veel kunstmatige intelligentie om een avatar te ontwerpen die bijzonder veel op jou lijkt. Met deze avatar spreek je dan met maximaal drie andere gebruikers af in de virtuele wereld. Daar speel je met elkaar, decoreer je jezelf met virtuele voorwerpen, maak je selfies of luister je naar muziek. Dat laatste natuurlijk met een virtuele boombox.

De ontmoetingen vinden ‘in’ 360 graden foto’s plaats die Facebook beschikbaar stelt. Geinig: via de videofunctie van Messenger kunnen ook gebruikers zonder VR-bril meedoen. Deze verschijnen dan als een 2D-display in de VR-wereld.

Augmented Reality

Tijdens de opening van F8 heeft Mark Zuckerberg nog benadrukt hoe belangrijk hij daarnaast ‘augmented reality’ vindt, zowel voor Facebook als voor de hele IT-wereld. Daarvoor heeft hij het Camera Effects-platform gepresenteerd. Hiermee kunnen ontwikkelaars 3D-objecten, filters en effecten. Dat moet ervoor zorgen dat gebruikers steeds meer mogelijkheden krijgen om met de camera in hun smartphone de echte wereld ‘aan te vullen’.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.