T-Mobile heeft wederom het beste netwerk van Nederland

Vandaag zijn de resultaten bekendgemaakt van de derde mobiele netwerktest in Nederland van het Duitse advies- en ingenieursbureau P3. De test heet de P3 connect Mobile Benchmark 2017 en net als in 2016 komt T-Mobile als beste uit de bus.

Best getest

Alle vier de Nederlandse telecomproviders (T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2) presteren uitstekend in vergelijking met het buitenland. Ze scoren dan ook allemaal meer dan 900 van de 1000 punten. T-Mobile behaalde de hoogste totaalscore (maar liefst 956 punten) en kreeg wederom de onderscheiding 'Best getest'. Zowel in de categorieën Data als Spraak kreeg de provider het predicaat 'Uitstekend'. Vodafone eindigde op de tweede plaats, gevolgd door KPN met maar een punt verschil. Die heeft Vodafone te danken aan flinke verbeteringen op het gebied van Spraak. Tele2, de kleinste provider van de vier, eindigde als laatste met 919. Maar nog altijd met erg goede resultaten. Tele2 blijft een beetje achter in de categorie Spraak.

t-mobile p3

P3 connect Mobile Benchmark

De test heeft voor de derde keer de prestaties op mobiele netwerken van de Nederlandse telecomproviders gemeten. Samen beslaan ze meer dan 7900 kilometer, 17 grote steden, 19 kleinere steden en verbindingswegen. Het is een dekking van meer dan 5,1 miljoen mensen, ongeveer 30 procent van de Nederlandse bevolking. De P3 connect Mobile Benchmark voor Nederland maakt deel uit van reeks benchmarks wereldwijd. Er zijn metingen gedaan in Spanje, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Australië en Zweden. Zelfs onze nummer vier, Tele2, scoort zo goed dat het in landen als Spanje of Engeland kans zou maken op een winnende positie.

Testmethode

P3 garandeert een eerlijke, transparante en neutrale beoordeling van de geteste netwerken. Er wordt gewerkt met steekproeven op het gebied van zowel spraak als data. Bovendien wordt er in elke categorie kwantitatief onderscheid gemaakt en worden zowel grote steden, kleine steden en verbindingswegen afgedekt. Wereldwijd worden er meer dan 180 mobiele netwerken beoordeeld. De testalgoritmes worden jaarlijks bijgesteld, zodat ze blijven aansluiten op de consumenten- en netwerktrends.

[userquote user="906"]“BTG feliciteert T-Mobile met dit resultaat, maar constateert dat de resultaten van de MNO’s dicht bij elkaar liggen. Het is goed dat de MNO’s gedegen netwerken realiseren, waarbij de kwaliteit en beschikbaarheid diverse diensten worden geoptimaliseerd. Hierbij is sprake van een toenemende afhankelijkheid van elkaar, waarvoor onderlinge afstemming en samenwerking nodig is. Gedegen en transparante procedures kunnen hierbij helpen. Dat waarderen we mede vanuit de constatering dat mobiele communicatie naast een economische steeds meer een maatschappelijke noodzaak is. Vanuit deze gedachtegang is het goed dat men periodiek gedegen kwantitatieve en kwalitatieve metingen verricht."[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.