Europese providers introduceren slimme assistent Djingo

Virtuele assistenten: een paar jaar terug waren ze nog een unicum, maar inmiddels heeft ieder zichzelf respecterend tech-bedrijf er een. De bekendste is misschien wel Apple's Siri. Microsoft heeft Cortana, Amazon Alexa en op de nieuwste Samsung vind je Bixby. Dat is nog maar een kleine greep uit de assistenten en er dient zich alweer een nieuwe speler op de markt aan: Djingo.

Maak kennis met Djingo

Djingo

Twee Europese mobiele providers zijn bezig met het ontwikkelen van hun eigen virtuele assistent. Het gaat om het Franse Orange en Deutsche Telekom (eigenaar van T-Mobile Nederland). De bedoeling is dat klanten die een abonnement hebben bij deze twee providers vanaf 2018 gebruik kunnen maken van de nieuwe techniek.

Waarom een spraakassistent?

Spraakassistenten, of in bredere zin artificial intelligence, lijkt een ver-van-mijn-bed-show voor providers. Deze ontwikkeling zal de komende jaren een gigantische toevlucht gaan nemen. Waarom mengen providers zich in deze strijd met de tech-giganten? Omdat ze een stuk van de taart willen terugpakken die de tech-bedrijven ze hebben afgesnoept, door bijvoorbeeld chatdiensten die sms overbodig hebben gemaakt.

Djingo op de smartphone

Bloomberg meldt dat de nieuwste slimme assistent tot leven komt zodra je hem oproept met ‘Ok Djingo’. Vervolgens kun je er bijvoorbeeld tekstberichten mee versturen of producten mee bestellen. Bij de onthulling tijdens een concert in Parijs liet Orange-CEO Stephane Richard Djingo muziek afspelen en een tweet publiceren.

Djingo komt er in verschillende vormen. Om te beginnen is-ie er voor de smartphone. Klanten van de bovengenoemde twee providers kunnen een app downloaden en hun commando’s inspreken. Het is ook mogelijk om vragen te typen in plaats van uit te spreken.

Andere toepassingen

Orange-CEO met Djingo

Maar Djingo is dus ook te vinden op andere apparaten. Richard liet bijvoorbeeld al een donut-vormige speaker zien waarin Djingo is ingebakken. En de assistent is straks ook te bedienen via bijvoorbeeld afstandsbedieningen met een ingebouwde microfoon. Richard noemt Djingo ‘erudiet’. ‘We hebben al onze kennis betreffende rekenkundige en kunstmatige intelligentie erin verwerkt.’

In de onderstaande (Franstalige) video zie je Djingo in actie:

YouTube player

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.