OV-inchecken met smartphone bij KPN en Vodafone

KNP en Vodafone gaan samen met de openbaarvervoerbedrijven een test doen voor OV-inchecken met de smartphone. Het gaat om een landelijke proef die nog voor de zomer van start moet gaan. Directeur Jaap Bierman van OV-bedrijf HTM bevestigde dit in een gesprek met NRC. Het is niet de eerste test op dit gebied die in Nederland wordt uitgevoerd.

Smart-OV

Er werd in 2015 al een test uitgevoerd op kleine schaal onder de naam Smart-OV, waar inchecken met de smartphone deel van uitmaakte. Daar deden circa 200 mensen aan mee. Bij die test werd gebruikgemaakt van een speciale simkaart voor OV-inchecken. De testers moesten bovendien een smartphone hebben die was voorzien van een nfc-chip. Provider Vodafone breidde de bestaande Wallet-app toen uit met Smart-OV, zodat de testers hiermee konden inchecken bij ov-palen op stations en in trams en bussen.

ov-inchecken

Nieuwe test inchecken smartphone

De nieuwe test die nog voor de zomer van start moet gaan is grootschaliger van opzet. Het systeem is al uitgerold in de nieuwste trams van openbaarvervoerbedrijf HTM in Den Haag. Daar wordt het echter pas door enkele tientallen mensen gebruikt. Deze test zal worden uitgebreid en NS gaat bovendien deze zomer testen op het traject Leiden-Den Haag. Uiteindelijk zullen er zo'n tienduizend mensen kunnen inchecken en uitchecken bij de deelnemende bedrijven. In tegenstelling tot bij de vorige proef is geen speciale simkaart nodig. Providers KPN en Vodafone maken op afstand de simkaarten van de testers geschikt voor de proef. Aanmelden hiervoor kan via een nog te openen website.

Beperkingen

Aan de test zitten wel enkele beperkingen. Zo is ook bij deze test een smartphone met nfc-functie nodig. Een iPhone heeft weliswaar nfc, maar kan voor deze test niet worden gebruikt. Apple heeft de toegang tot de nfc-chip niet vrijgegeven voor ontwikkelaars. De smartphone met bijbehorende app kan worden gebruikt voor in- en uitchecken en opladen van het tegoed. Maar bij deze test kan dat alleen voor reizen tegen vol tarief. Abonnementen en trajectkaarten zullen pas later worden toegevoegd.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.