Smartphoneverkoop door nieuwe kredietregels mogelijk minder volgens Tele2

Tele2 verwacht dat er binnenkort minder smartphones verkocht zullen worden. Dit komt door de nieuwe Nederlandse regelgeving omtrent kredietregistratie: de Telecomwet wordt per 1 mei van kracht en houdt in dat een mobiele telefoon op afbetaling geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Mogelijk heeft dit negatieve effecten op de algehele smartphoneverkoop in Nederland, zo beschrijft Tele2 in een rapportage over het eerste kwartaal van 2017.

smartphoneverkoopFiscaal rapport Tele2

In het rapport valt verder te lezen dat Tele2 een goed eerste kwartaal heeft afgerond. In Nederland waren er minder klanten voor breedband, maar steeg de nettowinst voor mobiele diensten. Nederland is met 20 procent van de netto-omzet het op een na belangrijkste land voor Tele2, na Zweden (goed voor 50 procent). Indoordekking via Tele2’s LTE Advanced 4G netwerk is volgens het rapport nu beschikbaar voor 91% van de bevolking.

Smartphoneverkoop via providers

Bij veel nieuwe abonnementen of verlengingen kiezen klanten voor een nieuwe smartphone via de provider. Het bedrag dat de klant (via het abonnement) hiervoor bijbetaalt, valt in het huidige rapport nog onder de omzet van Tele2. Volgens een uitspraak van het Nederlandse hooggerechtshof geldt dit als kredietverstrekking of koop op afbetaling. Als gevolg van die uitspraak gelden nieuwe regels voor kredietverstrekking ook voor het verstrekken van telefoons bij abonnementen.

Nieuwe regels

Per 1 mei 2017 moet de kredietgever berekenen of de klant de maandelijkse afbetaling kan voldoen. Providers moeten van klanten die een telefoon bij hun abonnement nemen daarom allerlei gegevens opvragen, zoals inkomen en andere leningen. De abonnee krijgt bovendien een BKR-notering voor de afgenomen lening voor de telefoon. Dit geldt voor telefoons boven 250 euro. De provider wordt de verstrekker van een lening en niet de verkoper van de telefoon. Dit zal ook gevolgen hebben voor de fiscale rapportage, zo vallen de telefoons niet meer in de omzet van de provider.

smartphoneverkoopGevolgen voor de markt

De verwachting van Tele2 is dat de nieuwe regels een negatief effect zullen hebben op de verkoop van abonnementen met telefoons. Klanten zouden bijvoorbeeld langer kunnen blijven vasthouden aan oude abonnementen of vaker voor sim-only kunnen kiezen. Het is ook mogelijk dat klanten kiezen voor goedkopere modellen om onder de grens van 250 euro te blijven. Dit is allemaal negatief voor de smartphoneverkoop in Nederland. Negatief voor providers is ook dat ze zich hierdoor minder kunnen onderscheiden van sim-only aanbieders.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.