Het kan: een compleet gebouw 3D-printen (video)

Met een 3D-printer kun je op basis van digitale bouwtekeningen objecten uitprinten. Een hoesje voor je smartphone, een plastic dinosaurus, een voetbalfluitje … Allemaal leuk en aardig, maar dan nu het echte werk: je kunt ook gewoon een compleet gebouw 3D-printen.

gebouw 3D-printen

Compleet gebouw 3D-printen in ruim 13 uur

Het Massachusetts Institute of Technology, kortweg MIT, heeft een 3D-printer gebouwd die supersnel een gebouw uit de grond weet te stampen. Of 3D-printer: eigenlijk is het een gigantische robotarm die rondrijdt op rupsbanden. De Digital Construction Platform, zoals de naam van de printer luidt, is nu al verantwoordelijk voor de grootste structuur die ooit door een robot is gemaakt. Het gaat om een structuur met een diamater van ruim 15 meter en een hoogte van 3 meter 65. En dat dan ook nog in een recordtijd van iets meer dan 13 uur.

Een timelapse-video zien van hoe het gebouw ontstaat? In de video hieronder zie je de nieuwe 3D-printer in actie.

YouTube player

Verschillende materialen om te 3d-printen

De gigantische 3D-printer bouwt eigenlijk een soort mal op gemaakt van pur-schuim. Later moet die bekisting nog gevuld worden met beton. In het filmpje is er nog geen beton in de mal gegoten: er is nu dus nog geen betonnen iglo te bewonderen op het terrein van het MIT. Volgens onderzoekers zijn dit soort bekistingen gemakkelijk te vullen.

De 3D-printer kan de mal ook opbouwen uit andere materialen die gemakkelijk te verkrijgen zijn, wat van pas komt als er in vreemde uithoeken van de aarde complete dorpen moeten worden gebouwd. Er kan bijvoorbeeld ook glas, ijs, gravel en zelfs hooi worden gebruikt voor het opbouwen van de structuren.

Voor de toekomst?

De onderzoekers van de MIT zien grote voordelen van een dergelijke 3D-printer die automatisch werkt. Het is goed voor de veiligheid van bouwvakkers, het is goedkoper en het maakt bouwprojecten beter te voorspellen. In de toekomst zou je de robot ook naar de maan, Antarctica of een verre planeet kunnen sturen om daar alvast bouwwerken neer te zetten. Of de doorgaans nogal conventionele bouwwereld daar al klaar voor is, is een tweede …

Meer achtergronden over de nieuwe printer zijn te lezen op de website van MIT.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.