Smart cities vormen een veiligheidsrisico

Smart cities zorgen voor een veel efficiëntere organisatie van gemeentes. Maar er is een keerzijde: hoe meer technologie en iOT geïntegreerd wordt in de diensten van gemeenten, des te groter het risico op aanvallen van hackers. Dat zegt Omaru Maruatona, manager bij PricewaterhouseCoopers.

Niet alleen woningen en bedrijven worden steeds slimmer, ook complete steden maken gebruik van connected devices en IoT-netwerken. Denk hierbij aan vuilcontainers met signaleringen op zonne-energie die de ophaaldienst laat weten dat de container vol is. Daarnaast maken energiebedrijven gebruik van slimme meters en smart power grids om de energielevering zo efficiënt mogelijk te regelen. Ook wordt kritische infrastructuur, zoals watermanagement, afvoer van afvalwater en transport, steeds vaker geregeld via smart oplossingen.smart cities

 

Smart cities vatbaar voor cyberaanvallen

Deze hoge mate van interconnectiviteit brengt echter wel een veiligheidsrisico met zich mee. Hoe meer diensten, devices en systemen met elkaar verbonden zijn in smart cities, des te groter het aantal mogelijkheden voor hackers om in te breken. Met alle verstorende gevolgen van dien. Zo werd het openbaar vervoer in San Fransisco in 2016 platgelegd door een cyberaanval en moest de verwarming naar een appartementencomplex in Finland worden stilgelegd als gevolg van een DDos-aanval. Bij een DDos-aanval wordt zoveel data op een server afgevuurd dat deze zijn werk niet meer goed kan doen.

Hoe meer connectiviteit des te belangrijker de security

Wanneer deze aanvallen niet als geïsoleerde incidenten, maar gecoördineerd op een stad worden uitgevoerd, heeft dat verstrekkende gevolgen. Het totale openbare leven kan worden stilgelegd, van openbaar vervoer tot mobiele netwerken en energievoorziening. Als het goed is, hebben bedrijven wel beveiligingsmaatregelen getroffen, maar die omvatten hun eigen data en systemen. Wat nodig is, zijn overkoepelende maatregelen die steden beschermen tegen aanvallen op de infrastructuur, diensten en bedrijven. Hiervoor is samenwerking nodig tussen de technologiebedrijven, de betrokken bedrijven en organisaties en afgevaardigden van gemeenten en overheid. Aan hen de taak om ook bij de toenemende vraag naar technologische oplossingen, het veiligheidsaspect niet uit het oog te verliezen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.