AT&T biedt nep 5G in de VS aan

In de VS kun je sinds afgelopen week al een 5G-abonnement afsluiten. De Amerikaanse provider AT&T biedt het in Austin, Texas aan onder de naam ‘5G Evolution’. Eind dit jaar moeten 20 steden van de nodige apparatuur zijn voorzien om 5G Evolution mogelijk te maken. En het werkt op dit moment alleen met de Samsung Galaxy S8 of S8+.

5G? Nu al? Nee hoor, als je goed naar de specificaties kijkt, blijkt het slechts een moderne variant van 4G te zijn die hier als 5G wordt aangeprezen.

5g_evolution

Nep 5G van AT&T

Met 5G Evolution zijn volgens AT&T dubbel zo hoge overdrachtssnelheden mogelijk als bij 4G. De provider bouwt zijn netwerk uit met Small Cells, Carrier Aggregation, 4x4 MIMO en 256 QAM.

Volgens een expert uit de branche voor mobiele uitrusting wordt bij de techniek echter geen gebruik van 5G gemaakt, maar slechts van LTE Advanced Pro, ook wel 4.5G genoemd. Alle gebruikte termen duiden hierop. Ook als je naar de specificaties van de Galaxy S8 kijkt, vind je geen informatie die op echte 5G-hardware duidt.

Wat je daadwerkelijk krijgt

LTE Advanced Pro is een verbeterde variant op het bekende 4G. Verschillende aanvullende technieken worden gebruikt om het bestaande netwerk sneller te maken. Hierdoor kunnen overdrachtssnelheden van meer dan 1 gigabit per seconde bereikt worden. Dat is natuurlijk al vrij snel, maar niets in vergelijking met de echte 5G.

De nieuwe mobiele standaard 5G moet tegen 2020 geïntroduceerd worden en maakt snelheden van 10 GBit/s, voor bepaalde doeleinden zelfs 20 GBit/s, mogelijk. De latentie bedraagt minder dan 1 milliseconde, bovendien moet 5G op heel veel plaatsen beschikbaar komen. Wereldwijd kunnen 100 miljard mobiele apparaten tegelijk benaderd worden. 5G moet het zelfs mogelijk maken om mobiel internet naar hogesnelheidstreinen (500 km/h) en vliegtuigen (1000 km/h) te brengen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.