Retail verder onder druk door Amazon en bezorgdiensten

Het gaat al jaren niet goed met de retail. Klanten gaan nauwelijks nog naar fysieke winkels en shoppen veel liever online. Dat is laagdrempeliger en in de meeste gevallen ook goedkoper. Waarmee de retail tot nu toe nog wel kon scoren, was de snelheid (je hebt het product meteen en hoeft niet te wachten op de postbode) en het advies (de winkelmedewerkers helpen je bij het maken van een aankoopbeslissing). Maar ook deze twee voordelen komen tegenwoordig onder druk door technologische en logistieke verbeteringen.

Amazon Echo Look

’Staat mij deze jurk?’

Als voordeel om kleding in een winkel te kopen in plaats van bij Zalando, wordt vaak het advies van de medewerkers genoemd. Als het goed is, proberen de medewerkers je te helpen, laten ze weten als iets je wel of niet goed staat en geven ze aan het einde nog even advies voor het wassen. Volgens Amazon is dat binnenkort niet meer nodig. Het bedrijf heeft deze week de Amazon Echo Look aangekondigd. Dat is een uitgebreide versie van Amazons bekende Echo-speakers met de slimme assistent Alexa. Maar terwijl je met de Echo en Echo Dot alleen maar kunt praten, heeft de Echo Look ook een camera. Je bestelt kleren bij Amazon, gaat dan voor de Echo Look staan en assistent Alexa laat weten of het je staat. En bij bestaande outfits krijg je passende tips voor nieuwe shirts en broeken.

Bezorging gaat sneller

Vervelend hè? Heb je iets op internet besteld, moet je vervolgens 24 uur of langer wachten voordat je het binnen hebt. Was je de stad in gegaan, had je weliswaar iets meer betaald, maar dan had je het product ook meteen. Maar ook dat voordeel van fysieke winkels verdwijnt langzaamaan. Bij steeds meer webshops, zoals Amazon en Bol.com, kun je ervoor kiezen dat je je bestelling al op dezelfde dag wilt ontvangen. Ook daar betaal je dan iets meer voor, maar je hoeft de deur dus niet uit.

Ten slotte wordt het ook aantrekkelijker om producten voor veel lagere prijzen uit China te bestellen. PostNL en AliExpress hebben een samenwerking aangekondigd die ervoor moet zorgen dat bestellingen op de het online platform binnen één week worden bezorgd. Voorheen moesten klanten soms 5-6 weken wachten.

Wat de retail kan doen?

Waar de retail nog mee kan scoren, is het bieden van een ‘experience’. In dergelijke winkels wordt shoppen dankzij een uniek uiterlijk en opbouw en veel persoonlijkere ervaring die je bijna een avontuur kunt noemen. Het zal nog een tijdje duren voordat webshops met behulp van nieuwe technieken zoals virtual-reality een soortgelijke ‘experience’ kunnen bieden.

Een andere kans voor fysieke winkels is de implementatie van online voordelen. Laat klanten rustig vanaf de bank in een webshop kijken (met same-day bezorging in de winkel) en verstuur aanbiedingen via nieuwsbrieven. Trouw aan het motto: ‘If you can’t beat them, join them.’

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.