Voice over LTE bij steeds meer providers beschikbaar

In maart begon Tele2 met de uitrol van Voice over LTE op zijn netwerk, nu lijkt het erop dat ook op het netwerk van KPN steeds meer gebruikers van VoLTE (Voice over LTE) gebruik kunnen maken. Dankzij een nieuwe update voor de providerinstellingen van KPN, komt op verschillende modellen iPhones de optie beschikbaar om gesprekken via 4G te laten verlopen.

Voice over LTEUpdate aanbiederinstellingen

Klanten van KPN met een iPhone kunnen op hun toestel een update ontvangen naar versie 28.3 van de aanbiederinstellingen. Na toepassen van de update is bij de instellingen voor het mobiele netwerk een optie toegevoegd. Bij de opties voor mobiele data is voor 4G de nieuwe instelling 'Gesprekken en data' beschikbaar. Zoals Apple zelf aangeeft zou dit moeten werken met alle modellen iPhone vanaf de iPhone 6 (ook de SE). Het kan nodig zijn de smartphone opnieuw te starten.

Voice over LTE voordelen

De voordelen van VoLTE zijn een snellere verbindingsopbouw en betere geluidskwaliteit. Bovendien is dankzij de 800 MHz-frequentie een betere (indoor)dekking mogelijk op plaatsen waar slechte 2G- of 3G-dekking is. VoLTE werkt echter alleen tussen gebruikers die op hetzelfde netwerk zitten. Bellen met gebruikers op hetzelfde netwerk kan dankzij VoLTE dus beter verlopen dan met gebruikers op andere netwerken. Hoe meer gebruikers, des te groter de voordelen.

Uitrol van VoLTE

Volgens forumberichten werkt VoLTE ook met de update nog niet voor (alle) KPN-klanten, maar het is duidelijk dat KPN bezig is met de uitrol. Behalve KPN en Tele2 is ook Vodafone al bezig met testen en uitrollen van VoLTE. T-Mobile heeft eveneens aangegeven hiermee bezig te zijn. Daarmee wordt VoLTE op alle vier de mobiele netwerken in Nederland uitgerold. Naarmate er meer telefoons in omloop zijn die VoLTE ondersteunen, wordt het aanbieden hiervan ook interessanter voor virtuele operators op deze netwerken.

Voice over LTEAndere toestellen

VoLTE werkt op allerlei moderne toestellen. Zo was het al beschikbaar op het KPN-netwerk voor klanten met een Samsung S6/S7 (edge) en andere Samsung-toestellen. Sommige toestellen van bijvoorbeeld LG, Huawei en Sony kunnen ook met VoLTE overweg, maar niet elk toestel is compatibel met elk netwerk. Zoals deze update van KPN aangeeft wordt VoLTE wel steeds breder uitgerold. Gezien de voordelen van VoLTE is dit zowel voor providers als klanten een mooie ontwikkeling.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.