234 Android-apps ondersteunen tracking via ultrageluid

Het aantal apps dat ultrageluid-tracking van reclamekijkers ondersteunt, neemt snel toe. Meer dan 200 apps ondersteunen deze omstreden manier van tracking, in 2015 waren het nog maar zes. Het goede nieuws: tot nu toe maakt geen enkele tv-zender gebruik van deze vorm van tracking.

ultrageluid-tracking

Tracking met ultrageluid

Onderzoekers van de Technische Universität Braunschweig hebben onderzocht hoeveel Android-apps gebruikmaken van de omstreden ultrageluid-tracking. Deze manier van tracking houdt in dat speciale reclames op de radio of televisie worden uitgezonden met daarin voor mensen niet-waarneembare geluiden. De apps op de telefoon horen de ultrageluiden wel en slaan op dat jij de reclame hebt gezien. Koop je vervolgens via je telefoon het product op internet, dan weet de aanbieder dat de reclame effectief was. Zelfs in winkels kunnen soortgelijke technieken geïnstalleerd worden, om het consumptiegedrag van de doelgroep nog beter in de gaten te houden.

234 apps

Bij 234 van in totaal 1,3 miljoen Android-apps vonden de onderzoekers een SDK (Software Development Kit) dat de zogeheten ‘Ultrasound Cross Device Tracking (uXDT) van verschillende aanbieders ondersteunt. De gevonden SDK’s waren afkomstig van fabrikanten als Shopkick, Lisnr en Silverpush – allemaal bedrijven die met meerdere reclameaanbieders samenwerken. In 2015 werden ook al alle Android-apps gescand maar toen waren er maar zes apps die uXDT ondersteunden. De namen van de betreffende apps werden niet bekendgemaakt.

Zo werkt het

Volgens de onderzoekers worden frequenties tussen 18 en 20 kHz gebruikt om de signalen uit te zenden. Bij Silverpush bestaan die uit vijf letters uit het alfabet die op de genoemde frequentie worden afgespeeld. Om storingen tegen te werken, wordt elke letter slechts één keer gebruikt.

werkwijze ultrageluidtracking

Bedreiging voor je privacy

Tot nu toe wordt de techniek in de reclame nog niet veel gebruikt. De onderzoekers hebben geen enkele tv-zender in de EU kunnen vinden die de signalen uitzendt. Desondanks is het een zorgwekkende ontwikkeling. ‘Zelfs al wordt de tracking-techniek nog niet actief op televisie gebruikt, de functionaliteit is al in veel mobiele applicaties aanwezig en kan in de nabije toekomst een echte bedreiging voor de privacy worden’, aldus de onderzoekers. In winkels is de techniek overigens al wel geïnstalleerd. Tot nu toe moeten de klanten de betreffende apps echter nog zelf openen voordat ze geregistreerd worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.