BTG on Tour – CM: inspirerende blik op de toekomst

Op donderdag 11 mei waren de BTG-leden te gast in het hoofdkantoor van CM te Breda. CM-directeur Jeroen van Glabbeek presenteerde aan de ruim vijftig toehoorders hoe zijn bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijd opererende organisatie met meerdere vestigingen en ruim tweehonderd medewerkers, waarna een exclusieve rondleiding langs de monitoringsystemen en technische ruimtes leidde. Trendwatcher Vincent Everts gaf een terugblik op het Mobile World Congress 2017 en nam de aanwezigen mee in wat er op hen af gaat komen. Jeroen Thijssen sloot af met een kort ‘college’ over mobiele netwerken, waarin hij toewerkte naar de climax of, waarom en wanneer we 5G straks echt nodig hebben.

Bekijk hier de foto's

1 plug-and-play platform

Jeroen van Glabbeek trapte de dag af met zijn boeiende visie: 1 plug-and-play platform voor alle mobiele kritische bedrijfsprocessen. Daarbij nam hij ons mee in de reis vanaf het moment dat hij CM oprichtte in 1999: het begon met het verkopen van SMS’jes aan jongeren in discotheken. Eigenlijk geloofde niemand in het concept; er zou geen markt voor zijn. Maar wie had voorspeld dat discotheken zouden verdwijnen en SMS nog zou bestaan? De les was dat je altijd flexibel moet zijn.

Vervolgens leidde het verhaal naar de groei van CM tot wereldwijde organisatie en met welke diensten CM dat doet. Het credo: “Wij worden gedreven om met techniek oplossingen voor problemen in de maatschappij te vinden.”

Trends MWC ‘17

Vervolgens nam Nederlands meest bekende internet & techniek vlogger/trendwatcher, Vincent Everts, het stokje over. In een wervelende terugblik nam hij de BTG-leden mee langs alles wat hij heeft gezien op het Mobile Word Congress 2017 – daarbij gebruik makend van de vlogs die hij daar gemaakt heeft. Zo kwam een storm aan trends, technieken en tools voorbij: Data Visualisation, Artificial Intelligence, Gigabit telefoons, IoT Connectivity, Autonome auto’s, Connected Homes, 4,5 en 5G, E-health, Smart Agriculture, PaaS/SaaS, Virtuele Sims … Wie wilde mocht vervolgens een aantal van deze zaken in het echt ondervinden in een proefrit in zijn Tesla Model X.

De conclusie van Vincents verhaal: “Iedereen is bezig met IoT en 5G. IoT beweegt zich van projecten en Proof of concepts naar makkelijke systemen die in de markt ingeprikt kunnen worden.”

Do we need 5G at all?

Ten slotte was de beurt aan Jeroen Thijsen van Huawei om ons te vertellen waarom we niet meer ontkomen aan 5G. Of toch wel? Onder het motto “als je wilt weten wat er in de toekomst gebeurt moet je weten wat er vroeger is gebeurd”, nam Jeroen ons mee in de ontwikkeling van mobiele netwerken. Van 1G naar 4G met de vraag “What’s next?” Waarom zouden we nieuwe netwerken gaan bouwen met de netwerken die we al hebben? Daar wordt nu 4,5G voor ontwikkeld. Gericht op specifieke vakgebieden die meer of andere zaken nodig hebben dan de netwerken nu bieden.

Kijkend naar 5G zullen er pas bij release 15 (volgende jaar) de eerste 5G-zaken komen. In 2019 bij release 16 zullen we pas écht weten wat 5G gaat worden en vanaf dat moment kunnen we gaan bouwen.

Jeroen eindigde met de vraag: Do we need 5G at all? Daarmee daagt hij het publiek (en de markt) uit om te komen met use cases voor het gebruik van 5G, om zo samen uit te vinden wat 5G voor ons moet gaan betekenen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.