EU wil certificering inzetten om slechte beveiliging IoT te verbeteren

De Europese Commissie zal in de loop van dit jaar maatregelen nemen om de beveiliging van IoT-apparaten (Internet of Things) te verbeteren. De huidige slechte beveiliging van dergelijke slimme apparaten zoals online camera's vormt een steeds groter probleem, aldus de Commissie. Er wordt inmiddels gewerkt aan een systeem met certificaten en labels. Overigens is BTG ook van plan om bij te dragen aan een betere beveiliging van IoT-apparaten.

beveiliging IoT

Cyberveiligheid

Eurocommissaris Andrus Ansip zegt in een statement dat woensdag werd gepubliceerd, dat Europese landen moeten samenwerken om de nieuwe vorm van online bedreigingen het hoofd te bieden. Daarbij doelt hij op DDoS-aanvallen die gebruikmaken van een botnet van IoT-apparaten. Hij zegt: "Cybersecurity blijft een topprioriteit. Cyberaanvallen vormen een continu evoluerende en globale bedreiging die niet weggaat." De Europese Commissie zal daarom strengere regels gaan opleggen door middel van een certificeringssysteem. Dit was een van de belangrijkste onderwerpen die tijdens de presentatie aan bod kwamen. Een andere maatregel die werd genoemd, was de herziening van de cybersecurity-strategie van de EU en het ENISA (European Network and Information Security Agency).

Dataverplaatsing

Naast Cybersecurity sprak Ansip nog over online platformen en de vrije verplaatsing van data. De Commissie hoopt nog dit jaar een wetsvoorstel in te dienen omtrent dataverplaatsing. Volgens Ansip een wetsvoorstel dat "toegankelijkheid van data en het hergebruik van publieke data promoot". Verder sprak hij zijn zorgen uit over de macht en invloed van grote internetplatformen: "Veel online bedrijven klagen over onduidelijke regelgeving of over het gebrek aan rechtstreekse toegang tot hun gebruikers of hun data." De Europese Commissie is van plan om ook hiervoor nieuwe regels op te stellen, om oneerlijke praktijken te beteugelen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.