‘Cybercommissaris moet digitale dijken bewaken’

Naar aanleiding van de aanvallen met ransomware vorige week, zal een nieuw kabinet genoodzaakt zijn een cybercommissaris te benoemen. Dat zegt Deltacommissaris en bestuursvoorzitter van het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) Wim Kuijken tegen FD. "We hebben een chef-staf voor Defensie en een Deltacommissaris voor dijken. Wijs iemand aan die de leiding heeft over de digitale veiligheid en geef hem of haar de middelen."

Wim Kuijken pleit voor cybercommissaris

Cybercommissaris móet aan de slag

Volgens Kuijken is het voor de hand liggend om die taak neer te leggen bij de Nationale coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) Dick Schoof, of anders plaatsvervanger Patricia Zorko. "We moeten echt aan de slag. Nu hebben we het alleen over ransomware. Wat als de aanvallen zich richten op de vitale sectoren?"

Informatie delen om patronen te ontdekken

Kuijken geeft aan dat er voor het Deltaprogramma jaarlijks een budget van circa 1,2 miljard beschikbaar is, en pleitte al eerder voor een vergelijkbaar bedrag ter ophoging van de digitale dijken. "Alle grote rapporten tonen aan wat de problematiek is en wat ons te doen staat. De vraag is of de overheid bereid is uit te voeren wat wordt geadviseerd. Maar zodra het geld kost wordt het lastig en wordt er te gemakkelijk naar het bedrijfsleven gewezen."

Volgens Kuijken is het 'Nationaal Cyber Testbed' (een beschermde testomgeving voor de veiligheidscontrole van datacenters, telecompartijen en energieleveranciers) een voorbeeld van een project dat amper navolging krijgt. "Door de ministeries wordt er nauwelijks op gereageerd. Iedereen wacht op elkaar." Volgens Kuijken is het belangrijk dat overheidsdiensten en bedrijfsleven informatie delen om patronen te ontdekken die ze zonder elkaar niet kunnen zien. Privacyregels die hier mogelijk in de weg staan, zouden door de politiek moeten worden opgelost.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.