OV-chip mobiel: inchecken met je smartphone in bus en trein

Sinds vandaag is het mogelijk om in het openbaar vervoer in te checken met een mobiele telefoon. De dienst OV-chip mobiel maakt het mogelijk, al is deze nog in testfase en beschikbaar voor een beperkte groep mensen. Het nieuwe systeem – en de OV-chipkaart – zijn ontwikkeld door BTG-lid Translink, onder andere in samenwerking met KPN en Vodafone.

Niet alle providers

De dienst is nog niet beschikbaar voor iedereen. Alleen klanten bij Vodafone, KPN, Simyo, Telfort of Yes Telecom kunnen van de dienst gebruikmaken, zodra zij zich registreren op de website en de benodigde apps installeren. Bovendien moeten zij op vol tarief en met automatisch opladen reizen om gebruik te kunnen maken van de dienst.

Alleen Android

De test is voorlopig voorbehouden aan Android-telefoons met een NFC-chip en de juiste simkaart. Op iPhones werkt de dienst niet, omdat Apple de NFC-chip niet vrijgeeft en alleen gebruikt voor de eigen betaaldienst Apple Pay (die in Nederland nog niet beschikbaar is).

OV-chip mobiel

De app van OV-chip mobiel geeft onder andere inzicht in reisgegevens en transacties, toont of je in- of uitgecheckt bent – en geeft hier meldingen van tijdens het reizen, om te voorkomen dat je vergeet uit te checken. Binnenkort wordt het ook mogelijk om je saldo en reisproducten binnen de app te laden, zodat gebruikers niet meer langs een automaat hoeven.

Translink

De de OV-chip mobiel is ontwikkeld door Translink – lid van BTG. In de laatste editie van ons magazine BTG in Business spraken we met het bedrijf, onder andere over het mobiel in- en uitchecken. De ontwikkeling van dit mobiele systeem, benadrukt hoe verschillende sectoren in elkaar vervlochten raken. “Telecom, banken en het OV waren altijd compleet gescheiden, maar alle partijen groeien nu naar elkaar toe”, aldus Arco Groothedde, algemeen directeur van Translink.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.