IoT bij Europese bedrijven: verdeelde visie onder managers

Volgens een onderzoek van netwerkspecialist en HPE-dochter Aruba Networks bestaan er uiteenlopende visies over IoT bij Europese bedrijven. Vooral zakelijke beslissers en IT-afdelingen hebben hier verschillende inzichten over. Dit beeld komt naar voren uit het rapport  The State of IoT in EMEA.

Uitgebreid onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1400 bedrijven in 11 landen van de EMEA-regio. Van de onderzochte bedrijven heeft 50 procent IoT daadwerkelijk geïmplementeerd. Voor het onderzoek werden zowel IT-managers als zakelijke managers van de bedrijven ondervraagd. Tussen die twee groepen bleken aanzienlijke verschillen te bestaan.

IoT bij Europese bedrijven

Definitie van IoT

Om te beginnen bleken beide groepen iets anders te verstaan onder Internet of Things. Niet zo vreemd, want het IoT heeft vele gezichten. Volgens twee derde van de ondervraagde IT-managers is IoT het toevoegen van een internetverbinding aan alledaagse voorwerpen. Bij de zakelijke beslissers bleek een flink percentage iets heel anders te verstaan onder IoT. Circa de helft (48 procent) van deze managers ziet IoT als automatisering bij het bouwen van diensten. Het is misschien ook logisch dat bij de IT-afdeling meer naar de hardware en technische aspecten van IoT wordt gekeken.

Het belang van IoT

Volgens de IT-managers ligt de prioriteit bij IoT dan ook in het monitoren en onderhouden van kritische apparatuur. Ook in de toekomst moet hier volgens deze managers vooral naar gekeken worden. De zakelijke managers zien dat anders. Voor hen is IoT vooral van belang bij het aanbieden van locatiegebaseerde diensten. Dit kan leiden tot conflicten in prioriteit.

IoT bij Europese bedrijven

Toekomst IoT bij Europese bedrijven

Er zijn ook verschillen tussen de groepen managers over de implementatie van IoT in de toekomst. Bij de IT-managers geeft een minderheid van 13 procent aan geen IoT binnen hun bedrijf te gaan implementeren. Bij de zakelijke managers is dat slechts 2 procent. Overigens betekent dit dat in beide groepen een overgrote meerderheid wél toekomst ziet voor IoT binnen hun bedrijf. Dat is ook niet vreemd, want beide groepen denken dat IoT de productiviteit van medewerkers kan verhogen en dat het steeds efficiënter, goedkoper en met minder risico's kan worden geïmplementeerd. Niet voor niets verwachten de onderzoekers dat het aantal bedrijven dat IoT heeft geïmplementeerd stijgt van 50 procent nu naar 82 procent in 2019.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.