5G-verbinding op topsnelheid: Indianapolis 500

Terwijl 4G steeds meer gemeengoed begint te worden, zijn providers al bezig met het testen van 5G. Een test van de Amerikaanse provider Verizon op het circuit van de Indianapolis 500 laat goed zien wat mogeljk is met de hoge snelheden van 5G. Via een 5G-verbinding was zelfs een live videobesturing mogelijk van een rijdende Indianapolis 500-wagen.

Blind rijden

De racewagen op het circuit was voorzien van een prototype 5G-antenne. Niet alleen werd een werkende 5G-verbinding opgezet met de wagen, de snelheid en latency (vertraging) werden tot het uiterste getest. De ruiten van de wagen werden geblindeerd en de bestuurder kreeg een VR-helm op. Een camera op het dak van de wagen stuurde het opgevangen beeld naar stations op het circuit en die door naar de helm, alles via 5G. Die stream (in 4K!) moest zonder noemenswaardige vertraging verlopen, anders zou de bestuurder niet op tijd kunnen reageren. Bij de test werden downlink-snelheden gemeten van 6,4 Gbps terwijl de wagen 100 km/u reed.

 

Speciale 5G-verbinding

De test maakte gebruik van speciale apparatuur en 5G-technieken zoals beam forming en beam tracking. Bij beam forming wordt het signaal van de zendmast zowel horizontaal als verticaal in de richting van de ontvanger gestuurd (via meerdere antennes). Beam tracking houdt de positie en beweging van de ontvanger bij om te schakelen tussen meerdere beschikbare beams. Die beams kunnen zelfs van verschillende zendmasten afkomstig zijn. Zowel beam forming als beam tracking zijn mogelijk doordat bij 5G de antennes veel kleiner zijn en er heel veel meer in dezelfde ruimte passen. Bij de test op het circuit van Indianopolis waren meer dan 180 beams op de racewagen gericht.

Langzaam op gang

5G-verbindingDankzij 5G wordt het mogelijk om via camera's en sensors op de race track een gepersonaliseerde stream naar raceliefhebbers te sturen, zelfs in VR. De lage latency en hoge snelheid maakt niet alleen 360 graden video en augmented reality mogelijk, maar zelfs toepassingen die nog niet bedacht zijn. Een test zoals deze van Verizon geeft een goede indruk van het potentieel van 5G-verbindingen. De provider is momenteel bezig 5G-testnetwerken in de VS op te zetten. De finish is voor 5G echter nog ver weg: de commerciële lancering wordt verwacht in 2020.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.