Gratis wifi in openbare ruimte met EU-subsidie

De Europese overheid heeft zich geschaard achter het WiFi4EU-initiatief. Dit heeft tot doel om gratis wifi te stimuleren rondom de belangrijkste plekken van het openbare leven. Gemeenten kunnen dankzij dit initiatief subsidie krijgen om gratis wifi-hotspots in te richten. Volgens een verklaring van de Europese Commissie moet er 120 miljoen euro beschikbaar komen voor het project.

Digitaal Europa

Dit Europees initiatief voor gratis wifi past in de revisie van de hele Europese regelgeving voor de telecomsector. De Europese overheid is in rap tempo bezig allerlei wijzigingen door te voeren om internet en telefonie voor Europese burgers toegankelijker en betaalbaarder te maken. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de roamingkosten of het vrijgeven van 5G-frequenties. Daarbij wordt weliswaar overleg gepleegd met de branche, maar het doel dat de Europese overheid zichzelf heeft gesteld staat voorop.

gratis wifi

WiFi4EU-initiatief

Het WiFi4EU-initiatief werd al in 2016 aangekondigd door Jean Claude Junker, president van de Europese Commissie. Het maakte deel uit van een strategie om snelle internettoegang voor alle Europese burgers mogelijk te maken. WiFi4EU moet in de woorden van Junker eraan bijdragen om "in 2020 gratis draadloos internet te bieden in de belangrijkste openbare ruimtes van elk Europees dorp of stad". In de praktijk betekent de instemming van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie dat 120 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld. Daarmee zou gratis wifi gerealiseerd moeten worden in 6000 tot 8000 gemeenten in heel Europa.

Gratis wifi EU

De dekking zal beperkt zijn tot openbare ruimtes zoals pleinen, parken en ziekenhuizen. Het gratis 'gemeente-wifi' zal dus geen vervanging zijn voor een mobiele dataverbinding. Toch kan dit, net als het afschaffen van de roamingkosten, invloed hebben op het aanbod van providers. Klanten met een kleine of zonder databundel zullen dankzij gratis gemeentelijk wifi misschien minder snel hun abonnement upgraden. Aan de andere kant kan gemeentelijk wifi het netwerk van providers ontlasten. Het zal er vanaf hangen hoeveel lokale overheden van de subsidie gebruik gaan maken om gratis wifi te bieden en hoe groot de dekking hiervan wordt in Nederland.

 

[userquote user="906"]

BTG is van mening dat ook dit WiFi-initiatief weer een goede stap is in de richting van de vormgeving van de invulling van mobiele communicatie als economische en maatschappelijke randvoorwaarden voor de samenlevingen binnen de EU. Extra voordeel lijkt te zijn dat deze gratis voorziening, tegen transparante condities het gebruik verder zal doen stimuleren. In kader van de afschaffing van de roamingtarieven binnen de EU is de vertaalslag van condities voor gebruik en kosten minder transparant ingevuld.

Vanuit de context van de Europese beleidsvorming en uitvoering is het van groot belang dat deze zaken integraal en in samenhang worden vormgegeven, zodat de diverse gebruikerscondities zoveel mogelijk transparant en eenduidig zijn. Internationale harmonisatie vormt hiervoor een kernvoorwaarde, waarbij vanuit Nederland hierop ook zoveel mogelijk moet worden aangesloten. Dit zal zowel de economische als sociale context nog verder vergroten. Daarnaast zal in het TCO-model ook het belangenveld van de hierbij betrokken MNO’s en gerelateerde ICT-leveranciers zorgvuldig moeten worden afgewogen. Op deze wijze kan worden gewerkt naar een evenwichtig internationaal model van verbruik en capaciteitsverdeling.

[/userquote]

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.