NL Smart City Strategy – The future of living

Het begrip smart city is een van de grote begrippen in de digital transformation van de samenleving. Maar hoe moet zo'n smart city eruitzien? Het rapport 'NL Smart City Strategy - The future of living', een co-creatie van 140 medewerkers uit steden van de G5 en G32, nationale overheid, wetenschappers en bedrijven, bevat één visie over de richting voor smart cities. Het rapport is gemaakt op aanvraag van Mark Rutte, om een goed leefklimaat te creëren met behulp van de nieuwste faciliteiten.

smart city

 

Vijf randvoorwaarden

In het rapport worden vijf randvoorwaarden gedefinieerd waar de overheid concrete acties aan kan verbinden:
1. Veilige én gestandaardiseerde digitale infrastructuur
2. Publiek-private samenwerking met ruimte voor experiment
3. Nieuwe bestuursmodellen, integraal en samen met bewoners
4. Educatie en employability
5. Regionale samenwerking waarbij steden fungeren als netwerk

Jack Mikkers, burgemeester van Veldhoven, die het rapport eerder dit jaar overhandigde aan Rutte, geeft aan: "De samenleving heeft vragen over de toekomst. We zien bedrijven die oplossingen kunnen bieden aan die maatschappelijke uitdaging, maar aan het zoeken zijn naar hoe ze een partnerschap of ecosysteem kunnen vormgeven. Om dit soepel te laten verlopen is het van groot belang om te kijken naar een gezamenlijke doelstelling. De NL Smart City Strategie is daar zeer geschikt voor."

Mikkers kijkt verder dan de triple helix (samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven). Hij spreekt van multi-helix, waar hij burgers, investeerders, designers, kunstenaars en corporaties bij betrekt, om tot nieuwe denk- en businessmodellen te komen.

Smart city

De definitie van 'smart city' is volgens Mikkers diffuus. "Niemand wil een 'dumb city' zijn. Smart city heeft een positieve connotatie. Ik vind 'smart' het nemen van je verantwoordelijkheid naar de samenleving toe, waarbij je alle mogelijke instrumenten inzet en de intentie hebt om te delen. Verder moet smart ook een 'next step' zijn. Technisch is er al zoveel mogelijk, maar als je als samenleving niet investeert om het gedrag van de burgers te beïnvloeden, zet je geen volgende stap. Het gaat dus ook over waarden die we als samenleving (willen) hebben. Een waarde is bijvoorbeeld het beschermen van privacy. Als overheid hebben we niet de rol om de techniek te ontwikkelen, maar wel om aan te geven: dit zijn de randvoorwaarden die wij als samenleving accepteren."

Experimenteerruimte

In Noordoost-Groningen is de wetgeving hetzelfde als in Zuid-Limburg. De vraag is of dat rondom smart city-ontwikkelingen nog wel de lijn zou moeten zijn. Mikkers pleit daarom voor experimenteerruimte. Dus bijvoorbeeld een landelijk bouwbesluit regionaal intrekken gedurende een bepaalde periode, om te kijken of je met de experimenteerruimte die dan ontstaat een precedent schept. "Het ontwikkelen alleen is niet voldoende. We moeten het juist toepassen. Daar hoort ook een verantwoordelijkheid bij en daarvoor is experimenteerruimte nodig en misschien zelfs een nóg betere infrastructuur. Een randvoorwaarde is voor mij ook dat we het gezamenlijk belang vooropstellen."

Safe City Event en BTG Event

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart cities zullen worden onthuld op de International Smart & Safe City Event, op 7 en 8 juni in Den Haag. Verder zal op het BTG Event RWS Datalab op 22 juni door Joliene van de Linde een presentatie worden gegeven over smart cities en big data.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.