Organisaties leveren opnieuw kritiek op EU contentfilters

contentfilters

Ruim zestig internationale organisaties hebben bij de Europese Commissie kritiek geleverd op de voorstellen omtrent het hervormen van het Europese auteursrecht met onder meer contentfilters. Dit gebeurde door middel van een open brief, van onder meer Kennisland, Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), Wikimedia en Mozilla.

Contentfilters

De contentfilters die de Europese Commissie van plan is door te voeren, houden in dat online platforms zoals Facebook al moeten ingrijpen bij het moment van uploaden. Volgens de organisaties is dat een onterechte vorm van censuur die alle EU-burgers treft. Zij menen dat conflicten over auteursrechtschendingen beter op andere manieren kunnen worden opgelost.

Naast een uploadfilter is er een plan om uitgevers meer mogelijkheden te geven om hergebruik van materiaal te voorkomen. Dat plan moet volgens de briefschrijvers ook worden geschrapt.

Verder willen de organisaties dat de nieuwe auteurswetgeving in Europa beperkingen wegneemt voor het gebruik van materiaal voor onderwijs, onderzoeken en innovatie.

Europese e-commerce directive

De plannen staan in artikel 13 van het wetsvoorstel en zijn volgens de organisaties een inbreuk op de neutrale rol van platforms en internetproviders. Door deze partijen door middel van contentfilters verantwoordelijk te maken voor het handhaven van auteursrechten, wordt het Europese 'e-commerce directive' ondermijnd. Die richtlijnen zijn in 2001 juist opgesteld om de neutrale rol van providers te waarborgen. De neutrale rol is essentieel voor een vrij, open en veilig internet, waar volgens de organisaties plaats moet zijn voor innovatie en vrijheid van meningsuiting.

Bits of Freedom

De plannen zijn niet nieuw en krijgen al langer kritiek. Ook het kabinet nam eerder een vooralsnog kritische houding aan ten opzichte van de voorstellen. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft vorig jaar al een brief geschreven aan de drie verantwoordelijke ministeries. Daarin wordt aangegeven dat het voorstel twee belangrijke beginselen in de handhaving van het auteursrecht ondermijnt.

Ten eerste zijn online platforms nu onder bepaalde voorwaarden gevrijwaard van aansprakelijkheid wat betreft de content die hun gebruikers publiceren.

Ten tweede vindt Bits of Freedom dat online platforms niet gedwongen mogen worden om de uploads van gebruikers preventief te monitoren en te censureren door middel van contentfilters. Dit om inbreuken op de rechten van derden te voorkomen.

Wanneer deze punten worden losgelaten, heeft dat verstrekkende gevolgen voor de vrijheid van internetgebruikers.

[userquote user="906"]BTG is van mening dat deze brief een juist initiatief is. Er kan worden onderzocht op welke alternatieve wijzen auteursrechten beter kunnen worden beschermd, zonder hiervoor directe centrale ingrepen te doen die de toch al sterke machtspositie van de monopolisten doen versterken, ondanks de waarschijnlijk integere doelstellingen achter dit initiatief. [/userquote]

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.