6 bedrijven gaan met Cyber Security Keten strijd aan tegen cyberaanvallen

Dag in dag uit zijn we afhankelijk van informatica en dat maakt ons kwetsbaar voor cybercriminelen. Zes belangrijke IT-bedrijven die zich bezighouden met onze veiligheid op het internet zijn vastbesloten om daar iets aan te veranderen. Zij hebben daarom het consortium Cyber Security Keten opgericht.

Het doel van de Cyber Security Keten

Volgens initiatiefnemer Pieter Cobelens – voorheen baas van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) – wordt het hoog tijd dat de overheid en allerlei diensten zich beter beschermen tegen de toenemende hackpogingen van criminelen of buitenlandse veiligheidsdiensten, zo is te lezen in het Algemeen Dagblad. Hiervoor zou er ook minder geleund moeten worden op buitenlandse kennis en technologie. “De houding is te laks: als ik bij ziekenhuizen langskom en dan zie hoe er soms met data wordt omgegaan", aldus Cobelens. "Of hoe makkelijk sluizen bediend kunnen worden door onbevoegden. Dat moet echt beter.”

cyber security keten

Het doel van de Cyber Security Keten is de bescherming van processen van de kritische Nederlandse infrastructuur. Denk aan de luchthaven Schiphol, de Rotterdamse haven, kritieke telecommunicatienetwerken, ziekenhuizen, sluizen, de kerncentrale van Borssele en andere energiecentrales.

De activiteiten van de keten vallen uiteen in drie speerpunten. Ten eerste preventie, waarbij er doorlopend een risico-analyse wordt gemaakt. Ten tweede detectie, waarbij men constant alert is op aanvallen, datalekken en afwijkingen in een bedrijfsneterwerk. En ten slotte is er respons, waarvan maar te hopen is dat het zich niet vaak voordoet: is er ondanks allerlei preventieve maatregelen tóch sprake van een veiligheidsprobleem, dan wordt er direct actie ondernomen.

Zes bedrijven hebben zich verenigd

In de Cyber Security Keten werken zes Nederlandse bedrijven samen die specialist zijn op het gebied van Cyber Security en digitale veiligheid. Zij zijn hiermee een gezamenlijke BV gestart. De volgende bedrijven hebben zich verenigd in dit initiatief:

 • Legian
 • Intermax
 • Grabowsky
 • Restment
 • Hudson Cybertec
 • Keylocker

De verschillende organisaties hebben ieder hun eigen expertise en stellen zich voor op cybersecurityketen.nl. Andere IT-bedrijven zijn overigens welkom om zich aan te melden bij het initiatief. Het ministerie van Veiligheid & Justitie en Nationaal Coördinator terrorismebestrijding en Veiligheid zijn te spreken over het initiatief.

[userquote user="906"]Ook BTG meent dat dit een goed initatief is. Het is echter wel van belang dat hierbij goed wordt aangesloten op de wijze waarop men hieraan binnen en wellicht ook buiten de EU invulling aangeeft. Binnen de vereniging BTG wordt door zowel zakelijke afnemende als aanbiedende partijen in expertgroepen samengewerkt op het Mission Critical-thema, de branchesectoren die de Cyber Security Keten identificeert zijn tevens de sectoren waarbinnen BTG het Mission Critical-thema uitwerkt. Dit thema betreft dus een breed scala aan aandachtsgebieden, waaronder dus ook Cyber Security.[/userquote]

BTG Trendsessie Cyber Security

BTG houdt de ontwikkelingen rondom Cyber Security nauwlettend in de gaten. Op 13 juni aanstaande organiseert BTG voor topfunctionarissen uit het bedrijfsleven een exclusieve Trendsessie over Cyber Security en Privacy.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.