HomePod: slimme speaker van Apple met AI

Na het succes van Amazon Echo en Google Home komt nu ook Apple met een slimme speaker: HomePod. Net als de concurrenten dient het apparaat niet alleen als speaker, maar kun je het ook via spraakopdrachten allerlei taken laten uitvoeren. Waar Echo en Home onderdak bieden aan de AI-hulpjes Amazon Alexa en Google Assistant, geeft HomePod toegang tot Apple's slimme assistent Siri.

HomePod

HomePodDe HomePod is een cilindervormige speaker van 7 inch hoog (circa 18 centimeter) en voorzien van 7 tweeters en een 4-inch woofer voor de geluidsweergave. Het apparaat heeft ook een A8-chip aan boord, dezelfde chip als in de iPhone 6 werd geïntroduceerd. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat de speaker het geluid automatisch kan afstemmen op de ruimte waarin je hem neerzet (via slimme algoritmes). Uiteraard kun je er meerdere koppelen, al dan niet verdeeld over verschillende ruimtes. Via de bovenkant van het apparaat kun je het afspelen bedienen of volume regelen en hier zie je tevens of Siri luistert.

IoT en andere functies

Apple prijst vooral de muzikale kwaliteiten van de HomePod aan, maar natuurlijk is het meer dan een speaker. Apples AI-assistent Siri was nog voorbehouden aan zijn Macs en mobiele apparaten, maar via HomePod krijgt Siri een centrale plek in de (huis)kamer. Gebruikers kunnen Siri vragen stellen en daarop een gesproken antwoord krijgen, net als op een iPhone of ander Apple-apparaat. Zijn er compatibele IoT-apparaten in huis (die werken met Apple's HomeKit) dan kun je ook die via de HomePod bedienen om bijvoorbeeld de verlichting in huis te regelen.

Focus op AI

Na Amazon en Google loodst nu ook Apple zijn AI-assistent de huiskamer in. Op het event waar de HomePod werd aangekondigd, noemde Apple ook bij andere producten voortdurend AI buzzwords als 'machine learning'. Maar niet alleen deze drie bedrijven zetten flink in op AI, Samsung heeft zijn slimme assisentent Bixby, Microsoft heeft Cortana en de Europese providers kwamen onlangs met Djingo. Welke uiteindelijk de slimste is, zal de toekomst uitwijzen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.