IoT biedt een tweede kans voor wearables

Tot op heden hebben wearables nog niet gebracht wat er aan het begin van dit decennium van werd verwacht. Toch zijn er, zeker in de zakelijke markt, veel scenario's te vinden waarin ze meerwaarde zouden bieden. Dankzij de opkomst van IoT lijken wearables echter een tweede kans te krijgen.

Apple Watch

Smartwatches

Op de markt van wearables, een woord dat vaak onterecht als synoniem wordt gebruikt voor smartwatches, zijn het vooral de sport- en fitnesstrackers die zorgen voor de verkoopvolumes. De verkopen van dergelijke producten liggen momenteel een factor vijf hoger dan de verkopen van echte smartwatches. In tegenstelling tot sport- en fitness trackers lijken consumenten nog steeds niet echt warm te lopen voor smartwatches. Dergelijke producten zijn doorgaans nog behoorlijk stevig geprijsd en hebben in verhouding weinig échte toegevoegde waarde ten opzichte van een smartphone. Het is duidelijk dat de smartwatch momenteel nog niet over de functie beschikt waarvan we nog niet weten dat we hem missen, zoals bijvoorbeeld de mobiele telefoon in de jaren ’90 wel bleek te bieden.

Meerwaarde in zakelijke omgevingen

Ook in de zakelijke markt zijn wearables nog niet op grote schaal doorgedrongen in het productie- of dienstverleningsproces. Dit terwijl er wel degelijk scenario’s te bedenken zijn waarin wearables in zakelijke omgevingen meerwaarde kunnen bieden. In de zorg zouden wearables bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor zowel personeel als patiënten. Wearables zouden door automatische registraties een deel van de administratieve werkzaamheden kunnen overnemen. Ook in de beveiligingsbranche kunnen wearables toegevoegde waarde hebben als apparaat om controlepunten op af te vinken en als automatische hulplijn met de meldkamer in het geval van calamiteiten.

Samenvloeiing met IoT

De huidige generatie wearables is waarschijnlijk te vroeg geboren. In de komende jaren zullen wearables een nieuwe kans gaan krijgen in het Internet of Things-tijdperk dat momenteel tot bloei begint te komen. Het ziet ernaar uit dat de wereld van IoT en wearables op niet al te lange tijd echt samen zal gaan vloeien. In een wereld waarin steeds meer dijken, afvalbakken, straatverlichtingssystemen en zelfs gewassen op het land worden voorzien van sensoren en connectiviteit, zorgen de ontwikkelingen op het gebied van IoT ervoor dat wearables op termijn onze persoonlijke sensoren gaan worden en gaan zorgen voor een gemakkelijker, gezonder en veiliger leven en wellicht zelfs productievere werknemers.

De mogelijkheden lijken eindeloos. Door het dragen van een wearable in een smarthome-omgeving zouden deuren automatisch kunnen ontgrendelen zodra de deurklink aangeraakt wordt of de verlichting in- en uit kunnen schakelen bij het betreden of verlaten van ruimtes. In zakelijke omgevingen, zoals bijvoorbeeld de zorg, zouden wearables eraan kunnen bijdragen dat personeel efficiënter kan werken. Wearables zouden bijvoorbeeld kunnen registreren hoe lang een zorgverlener met een patiënt bezig is geweest en welke zorg is aangeboden.

[userquote user="906"]Het toekomstige nut, de noodzaak en invulling van wearables zullen voorvloeien uit de integrale mogelijkheden die deze techniek zullen voortbrengen, vooral in relatie tot de functionele vraagstellingen die hiervoor de incentives vormen. In mijn opinie is de wearable een middel en geen doel. De telecomsector anticipeert hierop al vroegtijdig. De sector zal dit vooral moeten bezien van de integraliteit van de diverse businesscases die met deze technieken en functionaliteiten mogelijk worden gemaakt. Hiervoor is continue dialoog van markt en afnemers nodig, BTG kan ook hierin fasciliteren door de zakelijke gebruiker in nauwe verbinding te brengen met de markt.[/userquote]

Wearables in IIoT-omgevingen

IIoT (Industrial Internet of Things) cq. Industry 4.0 wordt momenteel gezien al de heilige graal als het gaat om de efficiëntie en productiviteit in de industrie te vergroten. Door duurzame productiemiddelen te voorzien van sensoren met connectiviteit kan realtime geanalyseerd worden hoe een duurzaam productiemiddel functioneert en kunnen defecten, storingen of andere problemen vroegtijdig opgespoord en verholpen worden. Dat kan langdurige uitval van duurzame productiemiddelen voorkomen.

In dit kader is het zeker niet ondenkbaar dat er op langere termijn ook industriële wearables gaan verschijnen die werknemers zouden kunnen helpen bij het zo efficiënt, veilig en gezond mogelijk uitvoeren van fysieke arbeid. Bedienen of monitoren van duurzame productiemiddelen met behulp van wearables behoort tot de mogelijkheden, maar zeker ook het monitoren en beveiligen van de werknemer zelf. Het meest simpele voorbeeld daarvan is een ‘man-down sensor’ die ervoor zorgt dat automatisch alarm wordt geslagen op het moment dat deze sensor een flinke val of klap registreert. Dit zou immers kunnen betekenen dat de medewerker in gevaar verkeert.

Analyse van biometrische data

Diverse tech-bedrijven, waaronder Google, Microsoft, Apple en fabrikanten van wearables, ontwikkelen momenteel technologie waarmee de fysieke gesteldheid en de gezondheid van mensen middels wearables steeds nauwkeuriger gemeten en geanalyseerd kan worden. Eventuele privacybezwaren buiten beschouwing latende zou dergelijke technologie het op de wat langere termijn mogelijk kunnen gaan maken om biometrische gegevens van werknemers te verzamelen en te analyseren.

Werknemers worden daarmee feitelijk ook onderdeel van de IIoT-omgeving waarbij net als bij duurzame productiemiddelen problemen als lichamelijke klachten, stress of oververmoeidheid vroegtijdig opgespoord en aangepakt kan worden. Voor bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur zou dit zelfs levens kunnen redden op het moment dat een wearable vroegtijdig vermoeidheid of een black-out detecteert, een pauze of stop opdraagt en daarmee mogelijk ernstige verkeersongevallen voorkomt.

Door preventief te anticiperen op verontrustende resultaten uit de analyse van de biometrische data zouden bedrijfsongevallen, uitval en ziekteverzuim deels of geheel voorkomen kunnen worden.  Ook zouden dergelijke analyses het mogelijk kunnen maken om fysieke arbeid zo goed mogelijk aan te passen op de belastbaarheid en fysieke mogelijkheden van een medewerker wat op haar beurt de productiviteit zelfs zou kunnen verbeteren.

[userquote user="906"]In het kader van de invulling van het werknemerschap en de arbeidsovereenkomst zal goed moeten worden gedefinieerd met welk doel deze gegevens worden benut. Dit raakt de grensvlakken van hele fundamentel privacyvraagstukken, ethiek en normen en waarden. Deze ethische discussie zul je moeten voeren als je met dit thema aan de gang gaat. Daarnaast is het een juridisch vraagstuk dat tevens de wet- en regelgeving raakt, op nationaal en internationaal niveau, waarbij je moet aanmerken dat het politieke klimaat juist erop is gericht is om zo min mogelijk overheidsmenging te willen doen. Het lijkt mij goed om dit thema in deze dialoog vorm te geven, maar dit zal complex zijn.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.