Winnaars BTG Awards 2017 bekend – Verslag Business Event “Digital Transformation”

Bekijk de foto's van de dag hier >>

Op 8 juni vond het BTG Business Event 2017 plaats in Grand Hotel Huis ter Duin. Het evenement stond dit jaar in het teken van digitale transformatie, met presentaties van Hans Bos (Microsoft), Cor Molenaar (Erasmus Universiteit Rotterdam) en startups. Traditiegetrouw werd de dag afgesloten met de uitreiking van de BTG Awards voor ICT/Telecom Manager van het jaar. Een verslag van deze inspirerende en enerverende dag.

BTG Business Event 2017

Het BTG Business Event wordt geopend door dagvoorzitter Danny Frietman en BTG-voorzitter Jan van Alphen met een korte vooruitblik op de dag. Van Alphen stelt dat digitale transformatie een zeer intrigerend, uitdagend, divers en complex themagebied is, waaraan BTG als branchevereniging op allerlei fronten aandacht besteed in haar activiteiten. BTG is hierin de intermediair tussen de leden, markt en overheidsontwikkelingen. Speciale aandacht tijdens dit evenement is er voor jong talent. Zo wordt er een Young Professional Award uitgereikt en zijn er presentaties van het studententeam Delft Hyperloop en startup Humanising Autonomy.

3 trends in innovaties

De eerste spreker van de dag is trendwatcher Lieke Lamb, die 3 trends in innovaties aanstipt: de generatiekloof tussen digital natives en ‘grijze’ ouderen, big data & IoT met het bijhorende probleem van privacy en beveiliging en tot slot de ontwikkeling van autonome robots & AI. Volgens Lamb zijn concepten van innovatie nog steeds hetzelfde, maar is het de verschijningsvorm die continu verandert. Van koets naar hyperloop (vervoer), van krant lezen in de trein naar verzonken in een smartphone (media). Alles is mogelijk qua techniek (enabler), maar doen we ermee? De relevantie bepaalt het succes van een innovatie.

Openbare ruimte in beeld

Een partij die zich volop bezighoudt met de digitale transformatie van BV Nederland is CycloMedia. Dit Nederlandse bedrijf haalt de openbare ruimte naar binnen door middel van hoogwaardige fotografie vanaf de weg, vanuit de lucht en vanaf het water. Managing director Rutger Gerritz laat aan de hand van straat- en luchtfoto’s van Grand Hotel Huis ter Duin zien wat voor informatie dit biedt voor bijvoorbeeld gemeentes, netbeheerders, verzekeraars en ingenieurbureaus. Een bijzondere toepassing is de landelijke database van verkeersborden, die gebruikt wordt voor proactief onderhoud door middel van LoRa-sensoren en de shift van eigendom naar as-a-service. In de nieuwste uitgave van BTG in Business kun je meer lezen over de dienstverlening van CycloMedia.

Young Professional Award

Voor de prijs voor Young Professional moesten de drie finalisten een pitch geven. Jeroen Both heeft als consultant diverse processen verbeterd bij Welzorg, een bedrijf dat gespecialiseerd in (zorg)hulpmiddelen. De tweede finalist is Salim Hadri die met zijn innovatielab Milvum apps voor op de werkvloer ontwikkelt. Speciale aandacht verdient de case met ING, waarvoor Milvum een app heeft bedacht om de wachtzuil in kantoren op een slimme manier te vervangen. Tot slot presenteert Constance Scholten ’s wereld kleinste sociale netwerk: Camarilla. Het doel hiervan is om terug te keren naar persoonlijke, échte communicatie met maximaal 15 vrienden.

De publieksprijs ging naar Salim Hadri en na juryberaad werd de winnaar eind van de middag bekendgemaakt. Juryvoorzitter Michel Hartogsveld, IT Director van Loyens & Loeff, prijst de kandidaten voor hun gedrevenheid. De jury was onder de indruk van de successen, visie en het enthousiasme dat dit jonge talent kenmerkt. De Young Professional Award 2017 wordt gewonnen door Salim Hadri van Milvum.

Platformstrategie

Cor Molenaar, buitengewoon hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deelt zijn visie op de huidige digitale business. Disruptieve nieuwkomers als Alibaba en AirBnB zijn gebaseerd op platformen waar klanten en aanbieders bij elkaar gebracht worden. Interactie en communicatie staan hierbij centraal. Molenaar signaleert dat Europa enorm achterloopt op de Verenigde Staten en China met zulke platformen. Hij stelt dat de verandering nu gaande is, maar dat bedrijven niet voldoende aanhaken en straks, in 2020, te laat zijn. Er moet een stap gemaakt worden van doing digital naar being digital: de digitale transformatie.

Interactie tussen zelfrijdende auto’s en voetgangers

Tijd voor meer jong talent. De startup Humanising Autonomy heeft een oplossing bedacht voor de interactie tussen zelfrijdende auto’s en voetgangers. Voetgangers gebruiken verschillende manieren om contact te maken met een bestuurder, constateerde ontwikkelaar Leslie Notenboom samen met medestudenten. Zo kwamen ze op BLINK, dat een reflectie van de voetganger op een auto toont met transparante schermtechnologie. De zelfrijdende auto herkent de gebaren door middel van machine learning en komt op basis van het algoritme met een passende actie, bijvoorbeeld remmen.

Delft Hyperloop

Voortbordurend op het thema vervoer presenteert Edouard Schneider, student aan de TU Delft, het concept voor de hyperloop. Dit is een vacuümbuis waarin capsules met 1.000 km/u personen of goederen kunnen vervoeren. Dat komt neer op een reistijd van 30 minuten van Amsterdam naar Parijs. De innovatie is door Elon Musk (Tesla, SpaceX) geclaimd, waarna hij een wedstrijd uitschreef voor studententeams om het concept door te ontwikkelen. Het TU Delft-team van Schneider, genaamd Delft Hyperloop, won deze wedstrijd begin 2017. Schneider merkt op dat veel andere hyperloop-bedrijven het ontwerp van Delft Hyperloop inmiddels hebben overgenomen.

ICT/Telecom Manager 2017

Vervolgens is het wederom de beurt aan finalisten om een korte pitch te doen, maar dit keer voor ICT/Telecommanger van het jaar. Aernout van der Bend trapt af met NGinfra, een kennisinstituut van Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, Alliander, Schiphol, ProRail en Vitens met als doel om gezamenlijk in te spelen op de toekomst van infrastructuur. Ook genomineerd is Onno Muchall van KOOP, het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties. Wetgeving was traditioneel een papieren proces: moeilijk toegankelijk en alleen via dure abonnementen. De organisatie van Muchall heeft de afgelopen jaren al deze documentatie gedigitaliseerd zodat het online beschikbaar is met één druk op de knop. De laatste finalist is Eric Overvoorde van Royal HaskoningDHV. Dit ingenieursbureau heeft vanuit overlevingsperspectief digitaal omarmd en de digitale transformatie intern laten beginnen, namelijk in de bestuurskamer en op de tekentafel.

Eric Overvoorde won de publieksprijs en ’s avonds werd tijdens het diner de jurywinnaar bekendgemaakt. Een lastige keus volgens juryvoorzitter Hessel Dikkers (CIO bij NS), omdat de finalisten alledrie uit verschillende domeinen afkomstig zijn. De jury oordeelde dat zowel Van der Bend, Muchall als Overvoorde echt dingen in werking hebben gezet en vanuit de klant denken in plaats van techniek. Uiteindelijk heeft de publieksstem de doorslag gegeven en werd Eric Overvoorde van Royal HaskoningDHV tot winnaar verkozen.

Digitale transformatie draait om mensen

In de middag is het de beurt aan keynote-spreker Hans Bos, National Technology Officer van Microsoft. Een succesvolle digitale transformatie is gestoeld op 4 elementen: engage customers, empower employees, optimize operations en transform products. Voor Bos is de kern van digitale transformatie niet technologie, digitaal, Windows of apps, maar gaat het om wat mensen daarmee doen. In tegenstelling tot Molenaar signaleert Bos overigens een heleboel mooie, innovatieve projecten in Nederland. Zo doet de TU Delft bijvoorbeeld baanbrekend onderzoek naar quantum computing. Een uitgebreid portret van Hans Bos staat in de nieuwste uitgave van BTG in Business.

Verandering

Het dagprogramma van het Business Event wordt afgesloten met een inspirerend levensverhaal van Joost Rigter. Zijn zicht bedraagt nog slechts 0,8% en hij vertelt over acceptatie, kwetsbaarheid, durven doen en positiviteit terwijl iedereen in de zaal geblinddoekt is. Voor het publiek een tijdelijke handicap, maar voor Joost de harde realiteit. Zijn verhaal draait dan ook om leren omgaan met verandering. Een zeer bijzondere beleving dat duidelijke impact maakt op het publiek.

Avondprogramma

Tijdens het avondprogramma ging onder het genot van een driegangendiner Danny Frietman het gesprek aan met Fred Galstaun van Sensiks, Gerrit Brouwer van Appical en Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin. Het geheel werd spetterend afgesloten met entertainment van Glennis Grace, die een groot deel van de zaal aan het dansen kreeg. Tot volgend jaar!

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.