Nederlanders surfen massaal op onbeveiligde wifi-netwerken

Veel mensen maken zich zorgen om hun veiligheid op het internet. Virussen, internet-oplichters, dubieuze e-mails: allemaal zaken waarbij we op onze hoede zijn. Maar als het gaat om onbeveiligde wifi-netwerken, dan nemen we de risico’s voor lief want daar maken we volop gebruik van. Vooral jongeren zijn fervente gebruikers van dit soort netwerken.

Onbeveiligde wifi-netwerken: verschil in leeftijd

Het gebruik van openbare en onbeveiligde wifi-netwerken was in het voorbije jaar aanzienlijk, zo meldt het CBS. Het gaat dan om wifi-netwerken waarbij je niet hoeft in te loggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. De helft van de internetgebruikers maakt wel eens gebruik van dergelijke netwerken. Hierbij zijn er wel grote verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Van de jongeren tussen de 18 en 25 maakt 70 procent weleens gebruik van zo’n verbinding, terwijl slechts 11 procent van de internetgebruikers van boven de 75 jaar dat doet.

Gebruik onbeveiligde wifi-netwerken

Wel bewust van risico’s

Het CBS noemt privacyschending als een van de mogelijke risico’s van dit soort netwerken. Van de mensen die onbeveiligd internetten, is een deel zich bewust van de risico’s. Een kwart van de jongeren en ruim de helft van de 65-plussers beperkt daarom het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken. Internetters passen vaak wel hun internetconsumptie aan. Zo kiezen ze er bijvoorbeeld voor om op dit soort netwerken niet te internetbankieren.

Een groot deel van de gebruikers zegt zich altijd bewust te zijn van de risico’s. Maar ook in dit opzicht zijn de verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen aanzienlijk, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Onbeveiligde wifi-netwerken: risico

Niet-actieve gebruikers

Er is ook een grote groep mensen die geen gebruik maken van openbare, niet-beveiligde wifi-netwerken. 43 procent hiervan zegt te te twijfelen over de veiligheid ervan. Maar de meest genoemde reden: ze hebben er gewoon geen behoefte aan.

Alle bevindingen zijn uitgebreid beschreven in het rapport Hoe ervaren internetgebruikers hun digitale veiligheid?

[userquote user="906"]De veiligheid van wifi-netwerken sluit aan bij het artikel over IoT-beveiliging. Wifi-veiligheid was dan ook een van de thema's die bij de Trendsessie Cyber Security van afgelopen week naar voren kwam. Cybersecurity is een belangrijk thema voor onze leden en daarmee speerpunt van de BTG. Namens onze leden kan de BTG anticiperen op de nationale en internationale politieke agenda, waarbij sprake is van een zwaarwegende afweging van het hoogste goed, het recht op individuele vrijheid in relatie tot de benodigde bescherming van ons gemeengoed, onze privacy en het recht tot vrij handelen en communiceren.

[/userquote]

Trendsessie Cyber Security

Het onderwerp onbeveiligde wifi-netwerken kwam ook langs op onze trendsessie Cyber Security. Lees hier ons verslag.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.